Lions club helpt zwerfafvalbrigade

Foto:

Zakken vol vuil lagen zaterdagmiddag aan de rand van het Stadspark.

Het was het resultaat van 2 dagen zwerfvuil verzamelen, dit keer bijgestaan de de Lions Nijkerk. De verzamelde rommel is door medewerkers van de gemeentewerf  opgehaald.

De actie begon al op vrijdag, toen sommigen op pad gingen. Niet alleen leden van de Lions maar ook anderen, want zij waren door de Lions uitgedaagd een avondje te ploggen. Die trend begon in Zweden, maar is inmiddels wereldwijd een groot succes: plogging. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent, en jogging.

Lions Club Nijkerk gaat ook op zaterdag 19 september aan de slag, de gecombineerde Landelijke Opschoondag en Global Clean-up Day.

 

Zwerfafval – weetjes

Als we zwerfafval niet opruimen, duurt het lang voordat het “vanzelf” verdwenen = verteerd is in de natuur. De afbreektijden per afval soort zijn heel verschillend:

Papier, karton: binnen 1 jaar
Bananen-, sinaasappelschil: 1 jaar
Sigarettenpeuk: 2 – 12 jaar
Metalen blikje:  1,5 – 50 jaar
Plastic en plasticzak: 10 – 20 jaar
Kauwgom: 10 – 20 jaar
Patatbakje (polystyreen): 90 jaar
Plastic six packhouder: 100 jaar
Aluminium blikje: tot 1 miljoen jaar
Glazen fles: 1 miljoen jaar
Petfles: oneindig

In Nederland gooien we elk jaar tussen de 50 miljoen en 300 miljoen kilo aan blikjes, flesjes, drinkpakken, papier, etensresten en andersoortig afval weg. Daarvan slingert 30.000 ton langs snelwegen, op parkeerplaatsen en stranden. Dat komt overeen met 7 volle vrachtwagens / dag.

Ongeveer 30 procent van het totaalgewicht van Nederlands afval bestaat uit verpakkings-materiaal van etenswaren, zoals blikjes, pakken en flesjes, maar ook wikkels en patatbakjes.
In volume gemeten, beslaan consumptieverpakkingen in zwerfafval een aandeel dat bijna twee keer zo groot is: 58 procent. Andere zaken die veelvuldig op straat belanden zijn plastic rietjes, sigarettenpeuken, kauwgomresten, kranten, folders en tissues.

Iemand die afval op straat weggooit kan een boete krijgen van €140 op basis van artikel 10.23 van de Wet Milieubeheer. Voor personen jonger dan 16 jaar bedraagt de boete de helft: €70.

Zwerfafval is niet alleen een milieuprobleem, maar heeft een belangrijke invloed op de kwaliteit van onze leefomgeving of de verloedering ervan. Rommel veroorzaakt niet alleen ergernis, maar trekt ook ongedierte aan – ratten, muizen, vliegen, wespen.

Sommige producten, zoals de plastic binders van frisdrankblikjes (de six-packhouders), kunnen dieren verwonden of zelfs doden – bijvoorbeeld om de nek van watervogels. Een ander voorbeeld zijn drinkblikjes en flesjes die versplinteren bij het grasmaaien. Deze scherpe deeltjes in hooi en gras worden door schapen en koeien opgegeten en komen zo in hun magen terecht. Die kunnen dan door de maagwand heen prikken en zo een ontsteking veroorzaken waar dieren aan dood gaan. En heb je al eens gehoord van het probleem van de plasticsoep in de wereldzeeën?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen