Strafeis stadhuisrammer: 16 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk

Foto:

ZUTPHEN – Verdachte Seyit S. (50) koos de pui van het gemeentehuis uit voor zijn daad in de hoop dat hij bij een mislukte poging hulp zou krijgen,

De Nijkerker lijdt aan een bipolaire stoornis. Hij deed eerder pogingen de hand aan zichzelf te slaan tijdens depressie’s, die volgden op een manische periode. Toen hij het stadhuis binnenreed, gebruikte hij geen medicijnen.

Zichzelf verwonden

De verdachte wilde de paal in het gemeentehuis raken. Bij de eerste poging sneuvelde de deur: ‘Ik reed achteruit voor een nieuwe poging, en daarna voor nog een maar de autoruit ging niet kapot en dat was mijn doel.” Die autoruit was het plan, met het glas wilde hij zichzelf verwonden. Toen hij merkte dat de ruit niet kapot ging en de auto niet kon rijden door alle rommel op de grond heeft hij zijn poging gestaakt. Hij koos niet zomaar voor het gemeentehuis: “ik wilde een object kiezen dat impact zou hebben, niet een willekeurige pui waardoor ik weer bij de huisarts zou zitten.’ Hij wilde dat zijn daad impact had.”

De verdachte wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging tot doodslag op de bode en de receptioniste. De bode verklaarde, dat de auto echt het pand probeerde te raken. Hij vindt dat de verdachte ‘makkelijk slachtoffers had kunnen maken.’ De receptioniste, die achter de balie stond, zegt dat er ongeveer vijf meter tussen haar en de auto zat: ‘de auto reed drie keer naar voor en naar achter, het leek me dat hij om de paal heen wilde rijden.’

De Officier van Justitie wil weten waarom de verdachte niet stopte toen hij de receptioniste zag. De verdachte heeft immers verklaard, dat hij geen slachtoffers wilde maken en zou omdraaien als er bezoekers in de hal van het gemeentehuis zouden zijn. De verdachte zegt, dat hij vond dat de receptioniste op een veilige afstand zat.

De gemeente Nijkerk claimt 64.000 euro voor het herstellen van de vernielde pui en de beschadigde hal. Er ging ook geld op aan een betere beveiliging van de benedenverdieping van het gebouw aan het plein.

Geen poging tot doodslag

Het OM vindt dat de verdachte moet worden vrijgesproken van een poging tot doodslag op de medewerkers van het gemeentehuis. ‘Hij is niet door de pui gereden om opzettelijk iemand te doden. De medewerkers van het bezoekersbalie waren het dichtstbij. De afstand tussen hen en het voertuig was 4 tot 5 meter.’

STRAFEIS: 16 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk

De Officier van Justitie acht bewezen, dat er gevaar is geweest voor de goederen, zoals het gebouw en het meubilair. Maar volgens de OvJ is er ook sprake geweest van ’te duchten levensgevaar’ van mensen die het pand waren, of het pand in wilden. Beide zijn strafbare feiten volgens de OvJ en beide zijn bewezen. Van doodslag wil het OM hem vrijspreken.

Daarnaast vindt de OvJ dat de verdachte de kosten van de gemeente Nijkerk moet betalen. Die gaat over de schade aan het gebouw, maar ook de kosten die de gemeente voor nazorg heeft.

In de strafeis weegt de OvJ ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte mee. Het feit dat hij hulp heeft gezocht bij de GGZ en het feit dat hij inzicht heeft in zijn ziektebeeld. De OvJ vindt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Een voorwaardelijke straf is een straf die pas wordt opgelegd als de verdachte opnieuw de fout ingaat

De rechter doet op dinsdag 30 juni uitspraak.

bron:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen