Gemeente Nijkerk zet zich in tegen voedselverspilling

Foto:

Met projecten en voorlichting in de gemeentelijke media wil de gemeente inwoners en bedrijven bewustmaken van de winst die er te behalen is voor onze planeet én onze portemonnee, als we verstandig omgaan met voedsel.

Aldus een persbericht van de gemeente.

Restaurants van Morgen

Zo deden Nijkerkse restaurants mee aan het project Restaurants van Morgen. Het project richt zich op het verduurzamen van de menukaart, door te focussen op drie thema’s: samenstelling op het bord, verantwoord inkopen en voedselverspilling. In de regio deden 23 restaurants mee aan het project, waaronder 6 in Nijkerk. Wat bespaarden zij samen? Tien rondjes om de wereld aan CO2-uitstoot, 8765 douchebeurten aan water en 6 voetbalvelden aan ruimte.

Proeftuin tegengaan voedselverspilling

De gemeente doet ook mee aan de Proeftuin Voedselverspilling vanuit Regio Foodvalley. Voor deze landelijke proeftuin slaan bedrijven, overheden, onderwijs- en kennisinstellingen de handen ineen om minder voedsel te verspillen en daarmee geld te besparen.

1,7 miljard euro voedsel jaarlijks in de prullenbak

Per persoon gooien we in Nederland jaarlijks 34 kilo weg. Voor een gemiddeld gezin is dat meer dan 400 euro. Tel dat op en je komt uit op 1,7 miljard euro weggegooid voedsel per jaar!
Het tegengaan van voedselverspilling levert dus geld op en het draagt in sterke mate bij aan het verminderen van CO2-uitstoot, het verminderen van water- en grondstoffengebruik en het efficiënter omgaan met de ruimte die we hebben in Nederland. Daarmee draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen die wij ons als gemeente en als land hebben gesteld.

“Heel eenvoudig iets goeds doen”

Mariëlle Broekman – wethouder economie: “Als je bedenkt wat we per persoon aan voedsel weggooien, dan is het eigenlijk onvoorstelbaar dat we er niets aan doen. Dat inzicht willen we meegeven. Dat we ons hiervan bewust worden en dat we door minder voedsel te verspillen eigenlijk heel eenvoudig iets goeds kunnen doen voor onze wereld én onze eigen portemonnee!”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden