Moeilijke tijden Jaap van der Krolbad

Foto:

Zwembaden in de regio dreigen zonder extra overheidssteun kopje-onder te gaan door de coronacrisis.

Daarvoor waarschuwt exploitant Optisport in het AD vandaag: ,,We zitten in hetzelfde schuitje als bijvoorbeeld de theaterwereld.”

Optisport raamt het inkomstenverlies in de sector op zeker 40 procent. De balans verschilt sterk per bad, zegt Maarten Frazer, manager midden- en oost Nederland bij Optisport. ,,Bij instructiebaden gaat het redelijk, maar recreatie- en buitenbaden hebben het veel moeilijker. We zien wel een stijgende lijn, maar blijven nog altijd onder de normale inkomsten. Een grote groep, met name ouderen, is ondanks alle veiligheidsvoorschriften toch nog bang te gaan zwemmen.” Wie baantjes wil trekken moet van tevoren reserveren.

Tegenover het verlies staan volgens Optisport de doorlopende kosten voor met name energie en huur die onveranderd hoog blijven. Frazer: ,,Je kunt een zwembad niet gewoon uitzetten, dan knallen de tegels van de muur. Vaste lasten als verwarming, energie, huur en belastingen moeten nog steeds gewoon worden betaald. Je kunt een bad ook niet zomaar sluiten, omdat gemeenten ons betalen voor de exploitatie.”

In Bosbad Putten, waar de wildwaterbaan intussen open is,  is het al niet anders. Daarover schreef begin juli de Stentor: De voorzitter van het Bosbad: ,,De helft van de inkomsten valt weg, verwachten we. Normaal komt met name in juni, juli, augustus en september een groot deel van onze omzet binnen. Maar door de corona-maatregelen gaan we minder bezoekers hebben, dus vallen de inkomsten tegen. Van maart tot juli hadden we helemaal geen inkomsten.’’ Daarom vroeg het bad om een lening bij de gemeente. De wethouder gaf een voorschot van 390.000 euro. De Puttense raad beslist hier in september over.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden