De VUN start “Bij ons in de Binnenstad”

Foto:

De VUN trapt op 24 september het seizoen af met een unieke VUN Special “Bij ons in de binnenstad”. Een VUN Special, die tot stand is gekomen door samenwerking met de bibliotheek Nijkerk en Museum Oud Nijkerk.

Om 17.30 uur wordt afgetrapt met een stadswandeling onder leiding van stadsgidsen van Museum Oud Nijkerk (in kleine groepen van maximaal 10 personen per groep). De wandeling eindigt bij de bibliotheek Nijkerk waar gezamenlijk van soep en broodjes genoten kan worden. Maranke Pater en haar speciale gasten sluiten de avond af met een interactieve lezing.

 

Forse groei van het aantal cursussen en lezingen

Komend seizoen staat er heel wat op het programma van de VUN. Het aanbod is op alle gebieden uitgebreid. Een paar cijfers op een rij:

  • van 16 naar 21 taalcursussen (Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans)
  • van 7 naar 11 korte cursussen
  • van 24 naar 34 lezingen
  • van 3 locaties in Nijkerk, naar 5 locaties in Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerkerveen

De uitbreiding van het aanbod is vooral gerealiseerd in de thema’s cultuur (kunst en muziek), natuur en geschiedenis.

Natuur

Samen met de IVN organiseren we dit jaar een groencursus, 2 VUN Specials en 2 lezingen. Op 5 oktober 2020 zal wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh de eerste VUN-lezing in Hoevelaken openen door ons nieuwe smartboard in gebruik te nemen voorafgaand aan de natuurlezing: ‘Het jeukt hier” (over de eikenprocessierups).

Geschiedenis

In het thema geschiedenis hebben wij een aantal gastsprekers gevonden en hebben wij Wilson Hoogers, (docent geschiedenis) kunnen toevoegen aan onze vaste docentengroep. Wilson gaat naast 3 lezingen ook 2 korte cursussen voor ons verzorgen. Het actuele onderwerp “Pandemieën zijn van elke tijd”, waarin hij de huidige corona pandemie zal spiegelen aan pandemieën als de pest en Spaanse griep en later in het jaar zal hij het Koloniale verleden van Nederland toelichten.

Bijzonder wordt de avond met Arie Kok begin januari 2021 . Hij introduceert zijn dan net verschenen boek “Biografie van de Zuiderzee”.. Anton van Renssen komt eind maart 2021 de verhalen vertellen van de ooggetuigenverslagen van de Nijkerkse bevrijding in 1945.

Cultuur

Alweer een aantal jaar is Diana Kostman (kunsthistorica) het vaste gezicht voor alle kunstlezingen en cursussen van de VUN. In het najaar verzorgt zij 6 lezingen over diverse spraakmakende en uiteenlopende onderwerpen in Nijkerk en Hoevelaken en in februari 2021 verzorgt zij een lezing over een Nijkerkse Schilder: Andries Verleur.

Qua muziek hebben we 3 gastsprekers gevonden voor het komende seizoen: We starten op 1 oktober met een lezing over de Beatles door Peter Vorrink. Nico Poorter komt 26 november vertellen over Beethoven en we sluiten het muzikale programma af met een jazz lezing over ‘The ratpack’ (o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr., Peter Lawford en Joey Bishop) verzorgd door Ben van den Dungen, ervaren (internationaal) jazzmuzikant en (gast)docent aan diverse conservatoria.

Eerste activiteiten al uitverkocht

Er is dit jaar minder plek bij sommige van onze activiteiten omdat de VUN uiteraard ook volgens de RIVM-richtlijnen haar activiteiten uitvoert. Dit betekent dat de eerste lezingen reeds uitverkocht zijn en ook sommige cursussen naderen hun maximale aantal deelnemers o.a. fotografie. Voor een actueel overzicht kunt u terecht op de website van de VUN.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen