Slimme medicatiekasten

Foto:

HARDERWIJK – Ziekenhuis St Jansdal heeft een belangrijke stap gezet voor toekomstbestendige zorg.

De komende tijd worden op verschillende locaties de kastjes met medicatie vervangen door slimme medicatiekasten van Omnicell. Door deze kasten kunnen voorraden worden geoptimaliseerd, hoeven zorgprofessionals niet meer te zoeken en wordt de kans op het uitnemen van de verkeerde medicatie sterk verkleind. Op dinsdag 25 augustus 2020 is het contract tussen St Jansdal en Omnicell getekend.

De komende maanden worden deze ‘automatische uitgifte systemen’ eerst in vier medicatieruimtes van de locatie Lelystad geplaatst. In november en december worden het huidige Pyxis uitgifte systeem op de SEH en de IC van de locatie Harderwijk vervangen.

De nieuwe geneesmiddelkasten hebben veel voordelen ten opzichte van de oude kasten. Het systeem houdt op afstand de voorraden bij. Hierdoor kan het verbruik beter worden gevolgd en wordt misgrijpen vaker voorkomen. Bovendien worden de kasten gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier. Het systeem weet dus precies welk middel in welke dosering voorgeschreven is voor een patiënt. Na het selecteren van de patiënt, wordt de zorgverlener door middel van lichtjes geleid naar het juiste vakje met medicatie. De kans dat een verkeerd medicijn wordt gepakt, is daardoor heel klein. Het aanvullen van de kasten werkt door middel van barcode scannen. Na het scannen van de barcode licht het juiste vakje op. Hierdoor wordt de kans op verkeerd aanvullen van de kast sterk verkleind. Het medicatieassortiment kan breed en flexibel beschikbaar zijn, zelfs in zeer beperkte ruimtes. Deze technologie vormt een toekomstbestendige basis van de geneesmiddeldistributie in ons ziekenhuis.

Op de foto staan v.l.n.r.: Stefan Scholte, Linda Kolk, Arend-Jan Poelarends, Robbert Dijkhuizen, Pieter Helmons, Ronald Franssen, Ludwig Gelderhof, René van de Klomp, Bart Santen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden