Knooppunt Hoevelaken in de knel

Foto:

de aanpak van knooppunt Hoevelaken is in gevaar door stikstofcrisis.

Minister denkt aan alternatieve oplossingen De aanpak van fileknelpunten (waaronder knooppunt Hoevelaken) dreigt in gevaar te komen door de stikstofcrisis. Dat blijkt uit een brief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Zij probeert nu met alternatieve oplossingen te komen, om de kabinetsbelofte toch in te lossen. Behalve bij knooppunt Hoevelaken wankelen de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad en de verbouwing van de Ring Utrecht. Door de stikstofuitspraak van de Raad van State kunnen de knelpunten niet onder handen worden genomen.

Minister Van Nieuwenhuizen wil nu boeren in de omgeving uitkopen en extra natuur aanleggen. Op die manier moet in ieder geval de verbouwing van de Ring Utrecht van start kunnen gaan.

bon: WNL

Minister  VAn Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer:” Ik verwacht nog voor het einde van dit jaar het Tracébesluit te kunnen nemen voor de A12/A27 Ring Utrecht en begin 2021 voor het project Knooppunt Hoevelaken. Voor beide projecten zal een deel van de benodigde depositieruimte uit het  stikstofregistratiesysteem komen: de snelheidsverlaging alleen biedt echter onvoldoende ruimte om te voorzien in de volledige ruimtebehoefte van met name het project Hoevelaken.

Ik onderzoek op dit moment nog welke aanvullende mogelijkheden er zijn om te salderen, bijvoorbeeld via de nog aan te vullen ruimte in het stikstofregistratiesysteem of via extern salderen. Eveneens wordt een ADCtoets voorbereid. Zo maak ik bijvoorbeeld met de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer afspraken over de aanleg en het beheer van nieuwe natuur, waarbij met het oog op de gewenste robuustheid van de natuur ruimer gekeken wordt dan de op het moment strikt juridisch vereiste compensatie in het kader van een ADC-toets.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen