Nijkerkse isolatoren onmisbaar in strijd tegen corona

Foto:

ROTTERDAM – In het Erasmus MC bestuderen onderzoekers welke medicijnen tegen covid-19 kunnen werken.

Dat gebeurt in zogeheten isolatoren, speciale onderzoekskasten. De kasten worden gebouwd in nauwe samenwerking met de ITEQ Group aan de Rijnerf 12 in Nijkerk.

Hittebestendig en volledig lekdicht

Isolatoren zijn kasten waarin laboratoriummedewerkers onder beschermende omstandigheden onderzoek kunnen doen. Ze gaan voor de kast staan en steken hun handen door de twee armingangen met handschoenen en lange mouwen eraan. Zo kunnen ze een proefopstelling plaatsen (en gebruiken) in een afgesloten, geïsoleerde ruimte met gefilterde lucht en in onderdruk.

Zo’n kast is elke keer weer maatwerk’

Isolatoren worden specifiek ontworpen voor een bepaald gebruik, met aangepaste afmetingen en poorten waar andere toestellen aan gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld voor het veilig in- en uitvoeren van materiaal. ‘Per soort kast verschilt de plek van de armingangen en het aantal leidingen met vloeistoffen en lucht’, zegt Edo Schraa, facilitymanager van de dierexperimentele voorzieningen van het Erasmus MC.

Strengste criteria

Erasmus MC maakt al jaren gebruik van isolatoren, maar wilde voor het nieuwe biologisch veiligheidslab ook innoveren. ITEQ kwam in beeld op een beurs. Daar vond het eerste gesprek plaats met medewerkers van Erasmus MC die op zoek waren naar bedrijven die nieuwe isolatoren konden bouwen. Dat leidde uiteindelijk tot een nauwe samenwerking, die de afgelopen jaren in totaal 25 kasten voor Erasmus MC opleverde – de laatste reeks pal voor de uitbraak van het coronavirus.

Het Erasmus MC is tevreden over de samenwerking. ‘ITEQ heeft er werk van gemaakt om het samen tot een goed einde te brengen. Ze luisterden elke keer goed. En het belangrijkste: als ze met nieuwe ideeën kwamen, werden die niet bij ons over de schutting gegooid, maar gingen ze de dialoog met ons aan. Om zo samen tot de beste oplossing te komen.’ Ook Willy Janssen is tevreden. Sterker nog, hij is ‘hartstikke trots’ dat ITEQ op deze manier heeft mogen samenwerken met Erasmus MC. ‘Ik ben heel erg blij met wat er nu in Rotterdam staat. Het zijn gewoon mooie apparaten.’

bron: Linkmagazine

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden