Publiek proeft bijzondere producten

Foto:

Afgelopen woensdag stonden Aeresleerlingen op verschillende plekken (Moeke, Nautilus, centrum van Nijkerk) om mensen bijzondere producten te laten proeven

Dat deden ze, omdat de Dutch Food Week 2020 gehouden werd

Tijdens de lessen van het keuzevak ‘Voeding hoe maak je het’ hebben vierde klas leerlingen verschillende producten ontwikkeld in het kader van voedseltransitie. Het Aeres thema voor de week was “eten verbindt”. De leerlingen hebben de boer en de consument door hun producten weten te verbinden. De producten (pizza, proteïne shake, proteïne muffins) die zij ontwikkeld hebben, waren verrijkt met eiwitten uit zuivel en meelwormen. De zuivel en meelwormen worden door lokale boeren geproduceerd en daarom is de keten ook heel kort.

Door een proeverij bij sportschool Nautilus werd de proteïne shake gepromoot.

Bij Moeke werd de pizza met meelwormen uitgeprobeerd.

En in het centrum van Nijkerk mochten voorbijgangers de muffins testen.

Voor de leerlingen zelf en ook de consumenten was het idee van eiwitten van meelwormen eten wel even wennen. Maar de producten smaakten goed en werden zeer gewaardeerd. Een vaak gehoorde reactie was ‘je proeft niets van die meelwormen’ en ‘het ziet er goed uit en smaakt ook lekker’.
Terugkijkend hebben de leerlingen een mooie prestatie geleverd waarbij ze veel geleerd hebben waarom voedseltransitie nodig is en hoe ze er aan bij kunnen dragen. Ook hebben ze ontdekt hoe je prachtige initiatieven kunt nemen om zeer lokaal voedsel te produceren waarbij boeren en consumenten worden verbonden en die bijdragen aan minder milieubelasting.

Docent Reurink:”We willen speciaal boer Rowin Batterink bedanken van Biologische boerderij Het Witte Water bedanken voor zijn betrokkenheid bij dit project www.hetwittewater.nl. En hopen dat de voedselindustrie in Nijkerk werk maakt van de eiwittransitie.”

Dutch Food Week

Eerder deze week gaf voorzitter Dirk Duijzer het startsein voor Dutch Food Week. Samen met Marleen Onwezen van Wageningen Universiteit, Wethouder Arno Bonte uit Rotterdam en studenten uit het groen onderwijs opende hij de week waarin heel Nederland in het teken staat van voedsel, voedselproductie en voedselinnovatie. Enkele duizenden keken mee via een livestream.

Gemist? Kijk hier de livestream terug.

Dutch Food Week, een initiatief van de topsector Agri&Food, duurt tot en met zaterdag 17 oktober. In het hele land vindt een groot aantal evenementen plaats rond Nederlands voedsel rond de vraag: wat eten we? Centraal staat het streven naar een betere verbinding tussen producent en consument. Duijzer: ‘Ik vind het vooral heel belangrijk dat dit event doorgaat. We hebben de afgelopen weken alle contacten gevraagd hoe hun opvatting was en toen bleek al snel dat in deze week zovéél evenementen rond Nederlands voedsel toch doorgaan. Én dat mensen in het hele land daar enthousiast over zijn. Ik zie alle sectoren vertegenwoordigd in de week: supermarkten, chefs, fruittelers, boeren, tuinders, de grote bedrijven, de verwerkers, noem maar op. Geweldig dat we toch een Dutch Food Week hebben.”

Bijgevoegd persbericht hebben we zojuist verstuurd. Fijn weekend!

Video over voedseltransitie

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden