Dorpshuis Hoevelaken, hoe fijn zou dat zijn

Foto:

Veel kritiek was er vanuit alle politiek partijen te horen op de stand van zaken rond het Dorpshuis Hoevelaken.

Dat gebeurde toen er gesproken werd over de “kaderstelling nieuw dorpshuis centrum Hoevelaken”.

In de commissie werd donderdagavond afgetrapt door Onno Bresjer van het bestuur van de Stuw. Hij was een beetje moedeloos. “We zijn er al zes jaar mee bezig”. Hij was vooral bang, dat De Stuw niet door kan draaien, als deze plannen niet haalbaar blijken. Daarom zet zijn bestuur er zich ook voor de volle 100% voor in. De Stuw is één van de drie partijen, die de kaderstelling geschreven hebben. Naast de Stuw (eigenaar van het gebouw) en de gemeente (eigenaar van de grond) heeft de bibliotheek  er aan meegeschreven. De bibliotheek ook, omdat volgens wethouder Oosterwijk, de bieb onlosmakelijk verbonden is aan een sociaal cultureel hart van Hoevelaken.

Met huurders, zoals De Haen (commercieel) en Blits is nog niet gesproken. Dit tot ongenoegen van bijvoorbeeld Blits: “De huidige huurders van de Stuw, te weten: het Grand Café en Partycentrum De Haen, Fitness Centrum Hoevelaken, de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Gemeente Nijkerk en overige gebruikers van de Stuw, zijn op geen enkele manier bij dit belangrijke vooroverleg betrokken en hebben daarmee slechts een zeer korte termijn van twee weken gekregen om inhoudelijk op het raadvoorstel te reageren.”

Volgens wethouder Oosterwijk is dat niet zo vreemd: “We staan aan het prilste begin van een lang traject. Toch willen we nu al deze kaderstelling, omdat er zes jaar teleurstellingen achter ons liggen. De bedoeling op dit moment is duidelijkheid te verschaffen, meer niet.” Voor hem is het vanzelfsprekend, dat alle huidige en toekomstige huurders straks in de volle breedste meepraten en denken.

Blits wel of niet in het dorpshuis?

Alle ruimten moeten zo multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Daarom proefden de politieke partijen, dat er geen ruimte voor Blits zou zijn (de jeugd wil een eigen plek). Doppenberg en andere politici bepleitten daarom nu al voor een plek in het dorpshuis en daagden wethouder Abouyaakoub daartoe uit. Met succes, althans volgens Klompenhouwer. Hij hoorde de wethouder toegeven, dat Blits in het dorpshuis een eigen ruimte krijgt. Renger Walet  onderstreepte het belang van een eigen ruimte voor het Jeugd- en Jongerenwerk in Hoevelaken. Hij verwees daarbij naar teleurstellingen in het verleden van multifunctionele jeugdruimtes in het verleden

Tot slot waarschuwde wethouder Oosterwijk de raad om de kaderstelling niet verder uit te stellen. “Dat zou wel tot een vertraging van een jaar kunnen leiden.” Verbeek vond die dreiging niet terecht, want “we moeten wel kunnen doorgronden waar we het nou precies over hebben.” Klompenhouwer viel hem bij. Volgende week in de raad zullen we zien hoe de politiek met de dreiging van de wethouder is omgegaan.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden