Ben blogt over beperkingen

Foto:

In de beperking toont zich de meester

Een potje zeuren is zo nu en dan best lekker. Maar als het glas lang halfleeg blijft, ontstaat chagrijn. Hoe komen we een beetje gezellig de winter door? Wij organiseerden met onze vrienden een filmavond, muziekavond en etentje. Crisisbestendig en coronaproof.

Klagen zit in onze volksaard. En hou me te goede, als je treurt om een geliefde die je verloren hebt aan corona, heb je alle reden tot klagen. Over dit soort klagen heb ik het nu niet. Ik heb het over het klagen dat Bart Flos in zijn anti-klaagboek ‘zeuren en zaniken’ noemt.

Geen kroeg, geen concert, geen feest. Geen gezellige borrels met familie en vrienden. Dat is volkomen ruk, maar het feit ligt er. Volgens mij hebben we een drietal opties. Je trekt je niks aan van de regels, bijvoorbeeld onder het mom van ‘ze pakken me mijn vrijheid af’ of ‘God bepaalt wel of ik ziek word’. Je bent dan willens en wetens een mogelijk doorgeefluik van een gevaarlijk virus. Of je gaat eenzaam thuis zitten Netflixen totdat de virusbui over is. Of je besluit bij te dragen aan het terugdringen van het virus en volgt alle regels, maar kijkt tegelijkertijd met een creatief oog naar wat mogelijk is om er toch iets leuks van te maken. Wij kozen voor dat laatste.

Filmavondjes

Onze vriendengroep – we noemen ons de Big 5 – bestaat uit vijf stellen. We organiseren regelmatig een filmavond. Bij toerbeurt kiest een van ons een film uit. We starten allemaal tegelijk Netflix en bespreken de film na via Zoom. Soms word ik verrast door een film die ik zelf niet zou hebben uitgekozen. De nabespreking verloopt soms zo geanimeerd dat we middenin een betoog ineens naar een leeg scherm kijken omdat de gratis Zoomtijd om is. Zo hebben we samen al The reading, Roma en The trial of the Chigaco 7 bekeken. Stuk voor stuk topavondjes.

Muziekavond

Al jaren organiseren we met enkele muziekvrienden muziekavonden. We kiezen een thema en zoeken daar onze favoriete nummers bij. Op de avond zelf draaien we om de beurt onze nummers, gelardeerd met wijn, bier, nootjes en goede gesprekken.
Nu moest het anders. Ons thema was dit keer ‘overleden artiesten tussen 2015 en 2020’. Een van ons zette onze lijstjes met YouTube-filmpjes en Spotify-links in een pdf en stuurde die rond. Ik maakte een openingsfilmpje. Op de avond zelf lichtte ieder tussen elke ronde via Zoom zijn keuze toe. Ik zag prachtige muziek langskomen van David Bowie, Prince en Leonard Cohen, maar ook van onbekendere grootheden als Gordon Downie (zanger The Tragically Hip), Andy Fraser (bassist The Free) en Justin Townes Earle (zoon van Steve Earle). Om 01:00 uur was de gezamenlijke conclusie: topavondje.

Etentje

Als Big 5 organiseren we regelmatig etentjes waarbij de mannen koken en de dames op afroep kunnen aanschuiven. Het menu spraken we ook dit keer minutieus door. De een verzorgde het voorgerecht (zalm, appel, rode biet), de ander het hoofdgerecht (vegetarische paddenstoelen-lasagne van Ottolenghi), de derde het nagerecht (kaneelparfait). Ik kreeg als keukenkrakkemik de functie van koerier. Voor aanvang bracht ik bij ieder het eten rond. Voor elke gang vertelde de kok via een ‘Zoom-keuvel’ hoe zijn culinaire creatie tot stand was gekomen. We sloten af met koffie, bonbons en Tia Maria. En ook hier was de conclusie: heerlijke avond.

In de beperking toont zich de meester. Het zijn maar drie voorbeelden, je kunt ook online gaan pubquizzen, Wordfeuten of Scribbl-en (een soort Pictionary online). Zo zorgen wij ervoor dat het chagrijn geen kans krijgt en we verbonden blijven. Dit wordt mooi geïllustreerd door de woorden waarmee ons Big 5-etentje – ook via Zoom – door een van ons werd geopend:

Verbonden met elkaar
door in te ‘zoomen’
door te luisteren naar elkaars verhalen
door wel en wee te delen
door te genieten van ieders talenten
door samen te eten
ook op afstand

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden