Aanvullende financiële compensatie voor St Jansdal

Foto:

HARDERWIJK – Ziekenhuis St Jansdal heeft met de zorgverzekeraars een akkoord bereikt over aanvullende compensatie voor 2020.

Door de corona-crisis realiseert het ziekenhuis over 2020 een veel lagere omzet dan verwacht. Om dit op te vangen is een compensatieregeling overeengekomen tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. Voor de hoogte van de compensatie wordt standaard 2019 als basisjaar genomen. In het voorjaar van 2019 heeft St Jansdal het ziekenhuis in Lelystad overgenomen. Daardoor is 2019 geen goed uitgangspunt voor St Jansdal en was de generieke regeling ontoereikend. St Jansdal heeft daarom een beroep op de hardheidsclausule gedaan.

Er is nu een oplossing voor gevonden. Arend Jan Poelarends, lid Raad van Bestuur: “Wij zijn blij met de aanvullende compensatie. Het was een intensief traject en door de inzet van partijen is het gelukt om tot aanvullende afspraken te komen”. St Jansdal zal door de gemaakte afspraken een positief resultaat realiseren over 2020. Het proces van de hardheidsclausule is daarmee afgerond.

Het is een belangrijke eerste stap, vertelt Poelarends: “Het blijft een ongelukkige situatie dat we in het eerste jaar na de overname van de zorg in een groot deel van Flevoland met de corona-crisis geconfronteerd worden.” Doordat de opbouw van zorg in 2020 stagneerde hebben we inmiddels bijna een jaar vertraging opgelopen. Of na de corona-crisis de veronderstellingen die bij de overname van het ziekenhuis in Lelystad op tafel lagen nog steeds realistisch zijn zal in 2021 moeten blijken.

Ook voor 2021 hebben zorgverzekeraars en ziekenhuizen generieke afspraken gemaakt. Daarin is voorzien van een betaaltitel voor het leveren van inhaalzorg, maar is er ook een vangnet voor als het door afschalen van reguliere zorg toch weer tegenzit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen