Grote vraag naar huizen houdt aan

Foto:

Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte woning te vinden.

De verkoopprijs van de gemiddelde verkochte woning in het bestaande segment steeg in het vierde kwartaal van 2020 naar 365.000 euro, een stijging van maar liefst 11,6% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de laatste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Gemiddeld werd een huis binnen 29 dagen verkocht en maar liefst 57,8% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Een ongewone piek, zeker ten tijde van een gedeeltelijke lockdown. Het afnemende aanbod van huizen blijft de grootste bron van zorg. De krapte op de woningmarkt kenmerkt zich met een cijfer van 1,9, wat betekent dat woningzoekenden gemiddeld uit minder dan twee huizen kunnen kiezen.

Nieuwbouw

In het vierde kwartaal van 2020 zijn 9.600 nieuwbouwwoningen en -kavels via NVM-makelaars verkocht, 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aanbod bleef nagenoeg gelijk, waardoor de nieuwbouwmarkt krapper werd. De prijs van nieuwbouwwoningen steeg 9% in een jaar.
Een deel van de verklaring kan gevonden worden in het feit dat 2020 een correctie was van een tegenvallend 2019. Remde in 2019 de stikstof- en PFAS-problematiek de nieuwbouwproductie aanzienlijk, in 2020 was daar nauwelijks sprake meer van. Het resultaat is 20% meer nieuwbouwtransacties dan in 2019.
Toch zullen er naar verwachting minder nieuwbouwwoningen te koop worden gezet in 2021 dan in 2020. En dat betekent dus ook dat er weinig doorstroming plaats kan vinden.
Concluderend: de almaar stijgende prijzen voor zowel bestaande als nieuwe woningen leidt ertoe dat een deel van de woningbezitters blijft vastzitten in een goedkopere en wellicht niet-duurzame woning.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden