Nijkerk blijft regionaal samenwerken met de Veluwe

Foto:

Tijdens een digitale bijeenkomst op vrijdag 5 februari verlengde wethouder Broekman namens Nijkerk als een van de 36 Veluwse partijen de samenwerking met Veluwe op 1 voor vijf jaar.

Drie jaar geleden – op 15 februari 2018 – is de overeenkomst Veluwe op 1 voor het eerst door partijen ondertekend, Nijkerk was ook toen van de partij. In de VeluweAlliantie zijn Veluwse regio’s, ondernemers, grondeigenaren, maatschappelijke partners en overheden vertegenwoordigd.

Nijkerk zette opnieuw haar handtekening onder de Samenwerkingsovereenkomst Veluwe op 1 2021-2025. Hiermee committeert zij zich aan samenwerken op de Veluwe met als doelen: het behoud en herstel van ecologische diversiteit en robuustheid van de Veluwe en omliggende gebieden en het bevorderen van de kwaliteit van toerisme op de Veluwe, met aandacht voor de wensen, belangen en betrokkenheid van inwoners.
Als niet-typische Veluwegemeente ziet Nijkerk meerwaarde in het liggen aan de rand van een van de populairste toeristische regio’s van Nederland. Via Nijkerk is de Veluwe heel dichtbij en andersom: Als gast op de Veluwe mag een bezoek aan Nijkerk niet ontbreken tijdens de vrijetijdsactiviteiten.
Mariëlle Broekman: “De samenwerking op het gebied van recreatie en toerisme is van belang. Door goed met elkaar samen te werken en te laten zien hoe De Veluwe in al zijn verscheidenheid een prachtige bestemming is voor bezoekers en toeristen. De bijzondere ligging van Nijkerk aan de rand van de Veluwe met een unieke polder en de randmeren kan een waardevol onderdeel zijn van het totale aanbod dat er is voor bezoekers aan de Veluwe.”

Ambities

De ambities voor de komende jaren legden partijen al eerder vast in de VeluweAgenda 2030: De Veluwe is in 2030 een voorbeeldregio als het gaat om het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van toerisme. Belangrijkste afspraak is samenwerking op en rond de Veluwe tot stand brengen en bevorderen door partijen bij elkaar te brengen, gezamenlijke initiatieven te starten, te ondersteunen en te begeleiden.
Veluwe op 1
Veluwe op 1 is een netwerksamenwerking op de Veluwe. Zo’n veertig partijen hebben zich aan dit netwerk verbonden. Van grondeigenaar tot recreatieondernemer, van overheid tot natuurorganisatie. Gezamenlijk doel: het behouden en versterken van de natuur, de economie en de leefbaarheid op en rond de Veluwe.

Ondertekenaars

Naast Nijkerk ondertekenden de volgende organisaties de samenwerkingsovereenkomst:
gemeentes Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek, Renkum, Rheden, Putten, Rozendaal, Scherpenzeel, Voorst, Wageningen en ANWB, Recreatieondernemers Nederland, IVN, Koninklijke Horeca Nederland, Staatsbosbeheer, Geldersch Landschap en Kasteelen, Natuurmonumenten, Gelders Particulier Grondbezit, Nationaal Park De Hoge Veluwe, Kroondomein Het Loo, Leisurelands BV, Rijks Vastgoed Bedrijf, provincie Gelderland, LTO Oost en Overleg Dé Veluwse Attracties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen