Accent: Iedere leerling één keer naar het buitenland

Foto:

Accent Praktijkonderwijs Nijkerk heeft eind februari uit handen van het Nationaal Agentschap Erasmus+ de Erasmus accreditatie ontvangen.

Die krijgen scholen, die internationaliseringsactiviteiten inzetten ten behoeve van de ontwikkeling van leerlingen en de professionalisering van de school. De accreditatie is het bewijs, dat internationalisering op Accent Nijkerk al vele jaren een succesvol onderdeel is van het onderwijsaanbod en dat internationalisering de komende jaren is geborgd in het beleidsplan van de school.

De Europese Unie ondersteunt met Erasmus+ de educatieve, professionele en persoonlijke ontwikkeling van deelnemers in onder andere het onderwijs door internationale uitwisselingsprogramma’s. Erasmus+ biedt de leerlingen en het personeel van Accent Nijkerk op deze manier de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in binnen- en buitenland. Accent Nijkerk is – opvallend genoeg – de eerste en vooralsnog enige school voor praktijkonderwijs met de Erasmus accreditatie. Het Nationaal Agentschap Erasmus+ over de school: “Accent Nijkerk is een voorloper op het gebied van inclusie via internationalisering binnen praktijkonderwijs in Nederland. Het is zeer positief dat de school zich inzet om juist deze leerlingen een internationale ervaring te bieden.”

Uitwisseling werkt heel goed

Marieke Haanschoten, directeur van Accent Nijkerk: “Door het inzetten van Erasmus+ projecten zijn er de afgelopen jaren herhaaldelijk leerlingen en docenten op uitwisseling geweest naar scholen in het buitenland. Zo zijn er al scholen in Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Polen en Roemenië bezocht. Ook mochten we op Accent leerlingen uit het buitenland ontvangen. De positieve impact die deze uitwisselingen hebben op zowel de leerlingen als het personeel is bijzonder. Tijdens elk project wordt er aan onderwijsdoelen en aan persoonlijke doelen gewerkt, zoals zelfstandigheid, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Naast de uitwisselingen hebben we ook diverse buitenlandstages en studiereizen over de grens voor leerlingen gerealiseerd en begeleid.”

Vanaf dit schooljaar biedt Accent Nijkerk elke leerling de gelegenheid om minstens één keer tijdens de schoolperiode een buitenlandervaring op te doen. Al deze activiteiten sluiten aan bij de thema’s van het praktijkonderwijs: wonen, werken, leren, burgerschap en vrije tijdsinvulling. Het ontvangen van de Erasmus accreditatie maakt het mogelijk ook in de komende jaren deel te nemen aan het Erasmus programma en via internationale activiteiten het onderwijs op al deze vlakken te blijven ontwikkelen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden