Ben blogt over een Navelknagertje

Foto:

Mijn lief bestelt dekbedovertrekken bij KoopjeDeal.

Ze zijn niet meer leverbaar, het geld wordt teruggestort. Keurig. Maar: een week later krijgen we bericht dat de dekbedovertrekken onderweg zijn. Een vergissing van de bank in uw voordeel, u ontvangt 55 euro. Pik in, ’t is winter. Maar dan begint het navelknagertje zich te roeren.

Mijn moeder leefde vanuit de tien geboden. Ook het achtste gebod: gij zult niet stelen. Daar ging ze ver in. Zo gaf ze de belastingdienst elke euro waar deze recht op dacht te hebben. ‘Geef des keizers wat des keizers is’, zei ze dan, verwijzend naar een vraag aan Jezus of er wel belasting betaald moest worden aan de Romeinse bezetter.
Op de ‘kan-dit-wel-momenten’ wees mijn moeder naar haar buik. ‘Voelt niet goed, geen schik in mijn buukje’, zei ze dan. Dat moet het navelknagertje zijn geweest. Ook bij mij kruipt dit knagertje soms vanaf mijn navel naar mijn hoofd, negeert onderweg alle goedpratertjes, en klopt dan op het deurtje ‘Deugt niet’.

Ik vraag Elly of we niet even een berichtje moeten sturen naar KoopjeDeal. Waarom? Ze heeft toch niets verkeerds gedaan? De fout ligt toch bij KoopjeDeal? Ze is toch geen dief? Toch stuurt ze de mail, ze weet dat mijn navelknagertje blijft kloppen, elke keer als ik onder het dekbedovertrek kruip.

Ze denkt aan ons weekend in Antwerpen. Jaren geleden. Met vrienden de kroeg in. Ineens krijg ik een heel bijzonder biertje. Op het glas staat mijn naam gegraveerd: Ben. Dit glas wil ik hebben, in dit glas zal mijn bier altijd hemels smaken. Ik smokkel het glas mee naar buiten, maar ben de kroeg nog niet uit of het navelknagertje komt tot leven. Hij fluistert: een glas jatten, ben je nu trots op jezelf? Elke slok uit dit glas zal een bijsmaak hebben. Het glas in de afvalbak gooien dan maar? Helpt niet, het kwaad is al geschied. Je moet terug. Terug. Terug.
Elly gaat mee terug. Hoofdschuddend, dat wel. Terug in de kroeg vraag ik wat het glas moet kosten. Een rijksdaalder. Het glas staat nog steeds in mijn kast, het bier smaakt goed, zonder bijsmaak.

Op de Platen- en CD-beurs in Utrecht gebeurt iets soortgelijks. Bij mijn favoriete kraam scoor ik 15 cd’s voor de heerlijke prijs van 3 euro per stuk. Als ik betaal, zie ik dat ik een tientje te veel terugkrijg. Een vergissing van de bank ik mijn voordeel. Grijns. Maar ik ben nog niet bij de volgende kraam of ik voel weer dat lichte geknaag. Held op sokken. Tien euro in mijn zak steken van een cd-verkoper die op deze tweedehands beurs een paar eurootjes probeert te verdienen met zijn hobby. Kan ik straks die muziek wel draaien zonder aan die lullige tien euro te denken?
Als ik de cd-verkoper even later zijn tientje teruggeef, krijg ik een onbetaalbare glimlach cadeau. Een glimlach die veel meer waard is dan een tientje.

Alleen de belastingdienst maakt het – het was nog in het guldentijdperk – wel héél bont. In de toeslagenaffaire kloppen ze tienduizenden mensen duizenden euro’s uit de zak, bij ons is het juist andersom.

Elly ziet op de aangifte dat ons 5000 gulden is toegekend. Het bedrag is gekoppeld aan een andere naam, de belastingdienst heeft duidelijk een fout gemaakt. Een vergissing van de bank in ons voordeel. Maar ja, we weten ook dat de belasting een foutief toegekend bedrag met terugwerkende kracht kan terugvorderen.
Elly belt. De belastingdienst zegt hier niets aan te kunnen doen, we moeten de definitieve aanslag afwachten.
‘Maar’, zegt Elly, ‘dan zit ik intussen met geld dat niet van mij is.’
‘U kunt bezwaar maken’, zegt de belastingdienst.
‘Dat is de omgekeerde wereld’, tettert Elly, ‘het is jullie fout, niet de mijne…’
‘Helaas mevrouw, u moet écht wachten. Als het ónze fout is, corrigeren we dat met de definitieve aanslag.’

Morrend hangt Elly de haak erop. Ze stelt het bedrag veilig op een spaarrekening. Later volgt de definitieve aanslag, de 5000 gulden is officieel van ons. Een paar weken later staat voor onze deur een leuke tweedehands Nissan Micra.

Zelfs het navelknagertje houdt zich stil.

Tekst nodig? Laat woorden werken. Ben Tekstschrijver uit Hoevelaken schrijft voor alle sectoren, zorg en welzijn is zijn specialiteit.
Meer informatie? Meer blogs lezen? Kijk op mijn site. Nooit meer een blog missen? Word vaste lezer. Meld u aan via de website.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen