Gemeente probeert ondernemers zo goed mogelijk en vroegtijdig te helpen

Foto:

Caroline van Reenen van ondernemersorganisatie VNO-NCW West maakte zich onlangs in de media grote zorgen over de groeiende schuldenberg bij ondernemers.

Ze was dan ook ‘superblij’ dat het kabinet bij de coronapersconferentie aankondigde dat gewerkt wordt aan een plan dat ondernemers na de crisis moet helpen om over de schuldenberg heen te kunnen groeien.
Daarnaast vond ze, dat er een belangrijke taak ligt voor gemeenten om nu al ondernemers in nood goed in het vizier te krijgen.

Dat gaat dus verder dan het uitvoeren van landelijke regelingen. Daarom legde nijkerk.nieuws.nl de gemeente een paar vragen voor

Op verschillende manieren contact

Wat de gemeente precies doet om er achter te komen welke ondernemers in deze gemeente behoren tot de getroffen sectoren

De gemeente Nijkerk heeft zowel ambtelijk als bestuurlijk goede contacten met haar bedrijfsleven. De lijntjes zijn kort en dat is in deze tijd des te fijner. Het is gebruikelijk, dat wethouder Broekman regelmatig op (digitaal) bedrijfsbezoek gaat om kennis te maken met bedrijven en ook om informatie op te halen. Wethouder Broekman doet dit niet alleen om een hart onder de riem te steken, maar ook zeker om mee te denken met de ondernemers.

Verder wordt er contact onderhouden door regelmatig te bellen met diverse bedrijven. Dit gebeurt zowel bestuurlijk als ambtelijk. Daarnaast onderhoudt de gemeente contacten met de Nijkerkse Ondernemers Vereniging (NOV), de Ondernemersvereniging Hartje Hoevelaken en de Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk om zicht te houden op welke bedrijfssectoren het zwaar hebben.

Sommige ondernemers zoeken, onder andere via de online coronadesk van de gemeente, contact met de gemeente om samen naar hun persoonlijke situatie te kijken. Een team gemeentelijke specialisten beoordeelt dan hoe de ondernemers het beste geholpen kunnen worden.

Kosteloze hulp aan ondernemers

Gemeenten zijn ook wettelijk verplicht om ondernemers met schulden bij te staan. hoe pakt de gemeente dat aan.
(Veel gemeenten zijn er niet klaar voor zijn om hun ondernemers bij te staan bij problematische schulden, aldus het artikel in AD)

Het college van B&W heeft besloten dat schuldhulpverlening per 1 januari 2021 toegankelijk werd voor alle zelfstandig ondernemers in Nijkerk. Wie schulden heeft of ze dreigt te krijgen kan bij de gemeente terecht voor hulp. Deze hulp is kosteloos. Dit geldt overigens niet alleen bij schulden, maar ook als een ondernemer vragen heeft over bedrijfsvoering of over het al dan niet voortzetten van de onderneming.

Voor de Tozo-regeling melden ondernemers zich zelf bij de gemeente. Soms neemt de gemeente er contact over op met ondernemers. In een gesprek beoordeelt de gemeente welke hulp de ondernemer nodig heeft. De gemeente zorgt er voor dat de ondernemer de juiste hulp krijgt.

Er is aanbod op verschillende vlakken. De gemeente werkt samen met Menzing & Partners voor ondernemers, die financiële problemen hebben en hier vragen over hebben of hulp bij nodig hebben. Dit kan gaan om het oplossen van schulden maar ook om het op orde brengen van de boekhouding.

Daarnaast is het belangrijk dat er coaching of begeleiding beschikbaar is als er vragen zijn over bedrijfsvoering zoals marketing of personeelszaken. Hiervoor kunnen ondernemers terecht bij het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Wanneer een ondernemer zich wil heroriënteren op het voortzetten van de onderneming of verdergaan in loondienst kan deze terecht bij het Geldloket Amersfoort en het Werkgevers Servicepunt Amersfoort. Ook Over Rood Training, Coaching en Advies -voor en door ondernemers- is een mogelijkheid.

Kortom: het is echt maatwerk en er zijn geen kosten verbonden aan de hulpverlening, die de gemeente biedt.

Social Media

Op social media kondigt de gemeente regelingen voor ondernemers proactief aan.
Een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden en ondersteuning staat op de website van de gemeente. Ook kunnen ondernemers telefonisch contact opnemen met de ondernemersdesk via 14033 en vragen naar de klantmanager zelfstandigen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden