143 coronaboetes in Nijkerk

Foto:

De Nederlandse politie heeft in een jaar tijd 112.975 coronabekeuringen uitgeschreven en 40.555 waarschuwingen uitgedeeld.

Het negeren van de avondklok was met 64 procent veruit de meest genoteerde overtreding.

Dat blijkt uit cijfers tussen begin maart vorig jaar en 1 april dit jaar die de politie op verzoek van de media heeft verzameld en die via een digitale kaart zijn in te zien. Wat betreft de verdeling van de boetes gaf Zaanstad het volgende beeld: avondklok 405, mondkapjesplicht in het personenvervoer nul, mondkapjesplicht in de publieke ruimte vijf, noodverordening 306, veilige afstand 27, alcoholverbod nul en verbod op groepsvorming dertien. De cijfers zijn eenmalig op gemeenteniveau in beeld gebracht; de politie blijft elke week de landelijke cijfers geven.

Verdeling stad – platteland

Uit de gegevens blijkt onder meer dat in de grotere steden relatief meer is bekeurd en gewaarschuwd dan in landelijke gebieden. Dit ligt voor de hand: in grote steden wonen meer mensen dicht bij elkaar dan op het platteland. Ook is er in steden meer politie op straat. Zaanstad is wat dat betreft geen uitzondering, maar toonde zich wel gezagsgetrouwer dan bijvoorbeeld Alkmaar, waar de politie 1059 keer het bonnenboekje trok.

Wil je meer weten over corona en politiewerk, dan kun je die informatie hier vinden

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden