Eerste meldingen van teken

Foto:

De Tekenradar geeft aan dat in het hele land de komende tien dagen de nimfen zeer actief zijn.

De eerste meldingen van teken zijn hier al gedaan voor Het Twiske.

De nimf is het stadium van de teek waardoor mensen het vaakst gebeten worden. De Tekenverwachting op de website zegt niets over het aantal teken in een bepaald gebied of het aantal besmette teken. De prognose wordt gebaseerd op de waargenomen weersomstandigheden, de meerdaagse weersverwachtingen, het moment van het jaar en op de maandelijkse tekenvangsten die groepen vrijwilligers sinds de zomer van 2006 in het kader van het Natuurkalender-programma op vijftien vaste locaties van 200 vierkante meter vangen.

Uit deze tekenvangsten blijkt dat tekendichtheden en ook het percentage met de Borrelia bacterie besmette teken lokaal sterk kunnen verschillen. Aangezien de vanglocaties in bos- en natuurgebieden is de verwachting vooral geldig voor dit soort gebieden. Het is nog onbekend of het activiteitsniveau van teken in tuinen door andere factoren beïnvloed wordt.

Bescherming en herkenning

Een belangrijk doel van de tekenverwachting is mensen bewuster maken van de aanwezigheid van actieve teken zodat ze zichzelf na een bezoek aan natuur, park of tuin controleren op een tekenbeet en zich beter beschermen tegen een tekenbeet en tegen de ziekte van Lyme. Het aantal tekenbeetmeldingen piekt jaarlijks meestal in juni en juli, met gemiddeld de helft van het aantal meldingen in dat jaar.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden