Veluws Toeren en eten smaakt naar meer

Foto:

Afgelopen maandag organiseerden vijf Veluwse horecaondernemers de eerste Veluws Toeren- een culinaire autorit.

Tijdens de autotoertocht over de Veluwe was het niet alleen genieten van het landschap, maar ook van verschillende culinaire gerechten. Lekker eten in de auto, op zelf meegebrachte stoeltjes of bij de picknicktafels die je onderweg tegenkwam. De start was bij Maarten Noijens in ’t Koetshuis naast kasteel Cannenburgh in Vaassen. De route eindigde bij restaurant Moeke.

De horeca zit sinds de COVID-19 uitbraak in zwaar weer. Ook met de huidige versoepelingen is er, mede vanwege het koude voorjaar, nog weinig reden tot juichen. De autotoertocht is voor de ondernemers dan ook vooral een coronaproof initiatief. “Een mooie manier om een visitekaartje af te geven,” vertelt Jesse Madern van restaurant Madern in Barneveld. “Er komen veel mensen die hier nog nooit geweest zijn.” Overigens komen de deelnemers van heinde en verre. Op de gastenlijst staan mensen uit Heemstede, Vlaardingen, Meppel, maar ook Nijkerk, Voorthuizen en Barneveld.

Ook ondernemer Thom Morsink van Gasterij ’t Hilletje in Kootwijk is enthousiast. Twee medewerkers staan met het voorgerecht klaar onder een enorme parasol als er een witte cabrio aan komt rijden. De buitentemperatuur houdt niet over, maar dat mag de pret niet drukken. De deksels gaan van de bakjes en de carpaccio van hert smaakt goed. Het stel komt uit Harskamp. ,,We waren echt toe aan een uitje en houden van lekker eten.” Daarnaast voelt het goed om zo ook de horeca te kunnen ondersteunen. ,,Het mes snijdt zo aan alle kanten.”

Op de route zijn verschillende locaties het waard om even te stoppen. Bijvoorbeeld bij de idyllische witte kapel in Hoog Soeren, net om de hoek bij restaurant No15. De familie Kok heeft de locatie ook gevonden en nuttigt hier de soep. ,,Heerlijk,” zeggen ze. Het gezin is woonachtig op de Veluwe, maar ontdekt nu opnieuw de schoonheid van dit gebied. ,,We komen op plaatsen waar we nog nooit geweest zijn.” Iets verderop staan twee dames. Ze kunnen hun geluk niet op. ,,We kwamen onderweg een moederzwijn met een jong zwijntje tegen, zo eentje met van die streepjes. Superschattig!” vertellen ze enthousiast. ,,Wat is het hier prachtig. Nu bloeit de brem en is het blad lentegroen. Straks staat de hei volop in bloei. We komen zeker terug.”

Na een tocht van tachtig kilometer strijkt ook de familie Onderweegs neer bij restaurant Moeke. Het is de laatste locatie, tijd voor het dessert. Het drietal bestelt er koffie en thee bij en geniet op het terras van de zoete lekkernijen. ,,Een aanrader! En perfect verzorgd,” zeggen ze volmondig. ,,Ook leuk om dit aan iemand cadeau te doen.” En dat kan, want de komende maanden staan er nieuwe culinaire autotoertochten gepland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden