Biodiversiteit moet beter

Foto:

De biodiversiteit gaat achteruit. Dat is niet iets nieuws, want dat is al vanaf begin 1900 aan de gang.

Dat stelde de SLG (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) in een webinar donderdagavond, waar om en nabij de 30 mensen aan deelnamen.

De biodiversiteit kwam onder druk te staan, omdat het landschap sinds het begin van de vorige eeuw meer en meer naar onze hand is gezet. Er ontstond een soort mono cultuur, er komen steeds meer grote percelen (onder andere door ruilverkaveling). Een langdurige trend, waar meer en meer vraagtekens bij worden gezet.
Om biodiversiteit te vergroten zorgt de SLG (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) bij herinrichting van het land ervoor, dat er zoveel mogelijk “streekeigen” beplanting gebruikt wordt. Daardoor zal het aantal insectensoorten vast en zeker toenemen.

Biodiversiteit in tuinen

Bovendien roep de SG op veel minder stenen in de tuin te gebruiken, maar bloemen en planten. Dat was de opstap naar een aantal tips om de biodiversiteit in de eigen tuin en op het erf te vergroten. Dat kan door de hoeveelheid water in tuin of op het erf te vergroten en te zorgen voor een goede “bloeiboog“. U doet wilde bijen en andere insecten een groot plezier door struiken gefaseerd te snoeien. Dat geldt met name voor vlier, braam en andere struiken met holle stengels. En wilt u iets doen voor hommels? Een hoop stenen die langere tijd blijft liggen, is een prima plek voor een hommelnest. Ook kikkers vinden hier een schuilplek.

Bij het bijdragen aan biodiversiteit doe je hier goed aan: niet te netjes, niet alles tegelijk, niet overal hetzelfde en gebruik geen gif.

Biodiversiteitsproject

De webinar maakt deel uit van een biodiversiteitsproject in de gemeente Nijkerk. Zo worden vijf bijenoases aangelegd in de gemeente en richten we een Biodiversiteitswerkgroep op die de bijenoases gaat beheren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen