Zo groot is het woningtekort in onze gemeente

default
default
Foto:

De woningtekorten lopen de komende jaren op.

In Nijkerk is dat niet anders. In 2025 zal 4% van de huishoudens geen woning kunnen vinden. Dat is in 2030 gezakt naar 2%.

Je zou verwachten, dat dat woningtekort de belangrijkste oorzaak van de torenhoge huizenprijzen is. Toch wijzen economen bij de prijsstijging niet alleen naar het woningtekort, maar vooral naar de financiële oorzaken achter de stijging. Dat schrijft de NOS.

Verantwoording

Verantwoording cijfers. Omroep Gelderland vroeg bij de provincie Gelderland gegevens op over het aantal woningen en het woningtekort per gemeente in 2020. Ook vroegen we cijfers op over het aantal woningen waarvan er verwacht mag worden dat die vóór 2025 opgeleverd gaan worden (zogenaamde “harde plannen”). “Daarmee konden we schatten hoeveel huizen er per gemeente in 2025 beschikbaar zijn. Deze cijfers vergeleken we met cijfers van het onderzoeksbureau ABF Research, dat in opdracht van de overheid schattingen doet over het aantal huishoudens per gemeente in 2025. Door deze cijfers met elkaar te vergelijken konden we een tekort (of overschot) aan huizen berekenen in 2025. Hetzelfde proces volgden we vervolgens voor 2030, waarbij we voor 2030 ook de “zachte plannen” meegenomen hebben. In deze berekeningen zitten wel een aantal onzekerheden. Zo zou het aantal opgeleverde huizen, net als het aantal geschatte huishoudens kunnen afwijken, zowel in positieve als negatieve zin. De gepresenteerde cijfers moeten dan ook gezien worden als een indicatie, die illustreert hoe de problematiek van het woningtekort zich op verschillende plekken van de provincie manifesteert. Daarbij moet aangetekend worden dat een woningtekort van 1,5% tot 2% door overheden als gezond beschouwd wordt, dit om overschotten en leegstand te voorkomen.”

bronnen: Omroep Gelderland en NOS.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen