Cher Korver met Oranje Olympisch kampioen

Chèr Korver ((rechts) omhelst ploeggenoet na het behalen van de gouden medaille.
Foto: still uit liveverslag NOS Sport

Het Nederlands rolstoelbasketbalteam bij de vrouwen met Chèr Korver uit Nijkerk is kampioen geworden bij de Paralympische Spelen in Tokio.

Oranje won met 50-31 van China, de ploeg waarin het in de poulefase nog hadden verloren.
Coach Gertjan van der Linden had voor de finale een iets andere tactiek gekozen, waarin tegenstander China al vroeg moest worden tegengehouden. Dat werkte in het eerste kwart niet want Oranje kwam met 12-9 achter.

Cher Korver

Cher Korver is met haar 45 jaar de veteraan van het Nederlandse team. De in Amersfoort geboren Korver heeft met het Nederlandse basketbalteam meegedaan aan de Paralympische Zomerspelen van 2000 in Sydney (4e), in 2004 in Athene (7e), in 2008 in Peking (6e), in 2012 in Londen (brons), in Rio de Janeiro in 2016 (brons) en nu in Tokio (goud). Haar reactie na de wedstrijd: “Het is nog een beetje onwerkelijk maar toch ook ontzettend blij.”

Voorsprong

In het tweede kwart vond de wereldkampioen iets vaker de basket, kwam op voorsprong en sloot af met een 21-14 voorsprong. In het derde deel wist Nederland verder uit te lopen en ging met een 33-20 voorsprong het laatste kwart in.
De meestal veelvuldig scoren Mariska Beijer (topscorer van het toernooi) was in deze wedstrijd wat minder op schot, maar Bo Kramer en Jitske Visser namen die rol met verve over.

Gouden plak

In het laatste kwart was al snel duidelijk dat Nederland eindelijk goud zou winnen op de Paralympische Spelen. Met een 50-31 zege kon de gouden plak gevierd worden door Chèr Korver en haar ploeggenoten.
Nederland is nu naast Europees en wereldkampioen ook Olympisch kampioen.

Chèr Korver (nummer 11) luistert naar coach Gertjan van der Linden tijdens een time-out in het laatste kwart. Foto: still uit tv-verslag Studio Sport

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden