VVD vraagt om verduurzaamd versnellen

Foto:

VVD vraagt om versneld verduurzamen voor mensen met “energiearmoede”.

De VVD voorziet een toenemend beroep op minimaregelingen, omdat die mensen in de toekomst in de problemen komen. Voor die groep zou versneld verduurzamen de oplossing zijn. Maar dat kan die groep niet betalen, realiseert Niels Staal zich.

Daarom stelt de fractie van de VVD de volgende vragen

  1. Heeft het college zicht op de omvang van de hiervoor beschreven problematiek in Nijkerk?
  2. Onderschrijft het college de mening van de VVD dat het versneld mogelijk maken van minder energieverbruik een van de meest effectieve manieren van armoedebestrijding zal zijn in de nabije toekomst?
  3. Zo ja, ziet het college mogelijkheden om ter bestrijding van energiearmoede de verduurzaming van woningen van de doelgroep versneld te laten plaatsvinden?
  4. Is het college bereid om daartoe op korte termijn maatregelen te ontwikkelen en in te voeren als onderdeel van Nijkerks armoedebeleid?
  5. Hoe kijkt het college in dit verband naar de rol van de energiecoaches die zijn ingesteld n.a.v. het project Samen Aan Zet, om met goede voorlichting en informatie relatief eenvoudige besparingen op energieverbruik te bevorderen (de zgn. quick wins)?

Achtergrond

tegen deze achtergrond maakt de VVD’er zich zorgen. Zo’n 550.000 Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Zij hebben een hoge energierekening, meestal een slecht geïsoleerd huis en een laag inkomen. Dat concludeert TNO, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 voor 6,1 miljoen huishoudens. Op dit moment wordt Nederland geconfronteerd met sterk verder oplopende tarieven voor gas en stroom. Zeker voor grote gezinnen kan dat honderden euro’s per jaar schelen. Gisteren heeft de Tweede Kamer voor volgend jaar 375 miljoen euro uitgetrokken voor het beperken van de tariefstijgingen in 2022. Dat zal waarschijnlijk niet voldoende zijn om de stijging te compenseren.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden