In toekomst bouwen bij het station

Foto:

In Amersfoort, Nijkerk en Barneveld zijn stationsgebieden in beeld voor woningbouw om het landschap en de natuur te sparen.

Niet binnenkort maar na 2030. Dat is nodig om in de regio Amersfoort tussen 2030 en 2040 nog eens 17.500 nieuwe en vooral betaalbare woningen te kunnen bouwen.
Meer nog dan de enorme bouwopgaaf trekt het door de gemeentebesturen en het provinciebestuur opgestelde ontwikkelbeeld de aandacht door de scherpe keuze voor drie grote bouwlocaties in plaats van een verdeling naar rato over alle negen steden en dorpen. Bij de stations in Amersfoort (Centraal en Schothorst), Nijkerk en Barneveld zouden pakweg 15.000 van de 17.500 woningen moeten verrijzen. Met het restant wordt het woningaanbod in de andere gemeenten (Baarn, Soest, Leusden, Eemnes, Bunschoten en Woudenberg) op een aanvaardbaar peil gehouden.

De bijna 17.500 woningen in het volgende decennium komen bovenop de 23.000 huizen die de regio Amersfoort tot 2030 met financiële steun van het Rijk versneld mag bouwen. De Woondeal met Den Haag werd kortgeleden gesloten, tot tevredenheid van de deelnemende gemeenten. De komende acht jaar is het wat nieuwbouw betreft nog wel ieder voor zich. De gemeenten realiseren voorlopig nog hun eigen plannen, daar waar ze vanaf 2030 moeten opereren als een collectief.

De Utrechtse gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Huib van Essen (GroenLinks) en regiovoorzitter Rob Metz – de burgemeester van Soest – stonden mede aan de wieg van het plan om na 2030 in hoog tempo door te bouwen aan meer huizen voor de regio.

bron: AD

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen