De weg naar een aardgasvrij Nijkerk

Foto:

Het college van Nijkerk heeft de Transitievisie Warmte 2030 ter besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad.

De Transitievisie Warmte is het plan dat omschrijft wat de eerste stappen zijn (tot 2030) om als Nijkerk aardgasvrij te worden. Zodat de gemeente, in combinatie met andere maatregelen, in 2050 energieneutraal zal zijn. De gemeenteraad neemt het plan naar verwachting in november in behandeling

Aardgasvrij worden maakt deel uit van het Klimaatakkoord en is nodig om verdere opwarming van de aarde tegen te houden. Op dit moment is het overgrote deel van de Nederlandse huizen nog aangesloten op het aardgasnet. Aardgas is een fossiele brandstof. Bij verbranding komt er CO₂ vrij en dat draagt bij aan de opwarming van de aarde. Bovendien is de voorraad aardgas niet oneindig, wordt de gaswinning in Groningen gestopt en stijgen de energieprijzen voor aardgas.

Alternatieven voor aardgas zoeken

“Vragen over energie, het gebruik van grondstoffen en wat het effect daarvan is op het milieu zijn actueler dan ooit.” zegt wethouder Dijksterhuis. “Als overheid vinden we het belangrijk dat heel Nederland overstapt op duurzame energie. Als gemeente stellen we daarom op verzoek van het Rijk beleid op over hoe we de transitie richting aardgasvrij wonen in Nijkerk het beste kunnen aanpakken. We hebben vooraf onderzoek gedaan naar wat, per wijk, mogelijke alternatieven zijn om zonder aardgas onze huizen te kunnen voorzien van warmte. Daarbij kijken we ook naar wat er haalbaar en betaalbaar is. Ik vind het belangrijk dat we uitgaan van een realistische en afgewogen aanpak. En die ligt er nu wat mij betreft.”

Eerstvolgende stappen

Aan de hand van de eerste bevindingen gaat de gemeente nader onderzoek doen. Onder meer naar de potentie van een warmtenet in de oudere wijken in de kernen van Nijkerk en Hoevelaken. In nieuwere wijken, waar woningen over het algemeen goed zijn geïsoleerd, onderzoekt de gemeente wat er mogelijk is wat betreft een all-electric (100% duurzame elektriciteit) oplossing. In het buitengebied, waar huizen vaak ver uit elkaar liggen, wordt gezocht naar een combinatie van individuele oplossingen en duurzaam opgewekte energie.

Focus op isoleren

Een belangrijk onderdeel van de Warmtevisie 2030 is energiebesparing. Wanneer een woning goed is geïsoleerd, houdt het beter warmte (of koelte) vast en is er minder energie nodig om de temperatuur aangenaam te houden. De gemeente gaat inwoners daarom nog meer stimuleren hun huizen ‘transitie-gereed’ te maken. Onder meer door gratis advies van het Energieloket, informatieavonden in de wijk, de inzet van mobiele informatieloketten zoals de Klimaatkamer en de Energiecaravan en middels de Duurzaamheidslening. Via de website www.duurzaam-nijkerk.nl is veel info te vinden, onder meer over subsidies.

Wijk voor wijk

Via een wijkgerichte aanpak zal komende jaren duidelijk worden wanneer welke wijk aardgasvrij wordt. De inwoners van die wijken worden vooraf betrokken. Inwoners zijn overigens niet verplicht om gebruik te maken van het alternatief voor aardgas dat de gemeente hen in de toekomst zal bieden. Het staat hen vrij om zelfvoorzienend te zijn.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Energietransitie
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen