Ziekenhuis St Jansdal vraagt zorgverzekeraars zekerheid voor patiënten en zorgmedewerkers

Foto:

HARDERWIJK – Ziekenhuis St Jansdal heeft de zorgverzekeraars gevraagd om uiterlijk maandag 6 december een laatste voorstel te doen voor de betaling van de patiëntenzorg in 2022.

Daarna zal het ziekenhuis de balans opmaken en de verzekerden van de betreffende zorgverzekeraars laten weten wat dit voor hen betekent voor 2022. Hiermee kunnen zij dan bij de keuze voor een zorgverzekering rekening houden.

Standpunten ver uit elkaar

In de periode oktober tot en met december maken ziekenhuizen en zorgverzekeraars de jaarlijkse afspraken over de betaling van zorg voor patiënten voor het volgende jaar. De meeste verzekeraars zetten tijdens deze onderhandelingen in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en krimp van het ziekenhuis in 2022. Het St Jansdal herkent het idee van deze verzekeraars niet dat er teveel of overbodige zorg wordt geleverd. Het is juist nu belangrijk dat het ziekenhuis kan blijven investeren en daarvoor is een goede financiële afspraak nodig.

St Jansdal levert passende noodzakelijke zorg

Arend Jan Poelarends, raad van bestuur: “Wij leveren passende zorg die hun verzekerden nodig hebben en wij kunnen dat ook aantonen met behulp van modellen die door verzekeraars zelf zijn ontwikkeld. Het ziekenhuis vindt het maatschappelijk onacceptabel dat het zorgaanbod minder zou moeten worden. Flevoland heeft roerige jaren gekend. Zeker daar is stabiliteit nu zo belangrijk en kan krimp niet aan de orde zijn. Maar ook in Harderwijk willen we juist de IC vergroten en de verpleegafdelingen renoveren.”

Nog geen contracten getekend

St Jansdal heeft met nog geen enkele zorgverzekeraar een contract voor 2022 getekend. De belangrijkste zorgverzekeraars voor St Jansdal zijn Zilveren Kruis en Coöperatie VGZ. Bij hen is 75% van de patiënten van St Jansdal verzekerd. Het ziekenhuis verwacht dat de constructieve besprekingen met Zilveren Kruis snel tot een contract zullen leiden. De gesprekken met Coöperatie VGZ kosten veel tijd. Andere zorgverzekeraars, waaronder Menzis en ASR, zetten met hun meest recente voorstel in op afbouw van het zorgaanbod.

In deze fase, waarin alle ogen gericht zijn op de ziekenhuizen, wil het St Jansdal stabiliteit kunnen bieden aan de regio, maar ook aan de medewerkers. Met zoveel onzekerheid over de financiële toekomst is dat niet mogelijk. Daarom verwacht het ziekenhuis nu uiterlijk maandag 6 december een realistisch en laatste voorstel van de zorgverzekeraars.

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen