Stroomstoring St Jansdal geëvalueerd

Foto:

HARDERWIJK – Donderdag 30 december is de stroom uitgevallen in ziekenhuis St Jansdal op locatie Harderwijk.

Deze stroomstoring heeft anderhalf uur geduurd. Als gevolg van de stroomstoring is de poliklinische ziekenhuiszorg op alle locaties (waaronder GC Colraer) die dag geannuleerd. De spoedeisende hulp werd gesloten en er konden geen nieuwe patiënten worden opgenomen.

Oorzaak stroomstoring

Door een nog onbekende oorzaak is, even voor halftien, een dip ontstaan in het elektriciteitsnetwerk. Als gevolg hiervan is in de middenspanningsverdeler van het St Jansdal onmiddellijk een beveiliging in werking getreden die de stroomvoorziening naar een deel van het ziekenhuis heeft uitgeschakeld.

Noodstroomvoorzieningen

Als eerste zijn er de noodstroomaggregaten die normaal gesproken bij stroomuitval direct de stroomvoorziening overnemen. Deze draaien op een dieselvoorraad waarmee het ziekenhuis ongeveer twee dagen vooruit kan.

Op dertig december zijn de noodaggregaten na de stroomuitval aangeslagen. Echter, doordat de bewuste beveiliging in de middenspanningsverdeler op dat moment nog was ingeschakeld, kon de door de noodstroomaggregaten opgewekte stroom niet aan het ziekenhuis geleverd worden. Om dit te herstellen waren werkzaamheden noodzakelijk die door een externe partij om 10:30 uur zijn uitgevoerd.

Als tweede back-up zijn er, voor alle belangrijke apparaten (bijvoorbeeld op de operatiekamers of de intensive care), accusystemen die maximaal enkele uren capaciteit hebben. Hierdoor had het ziekenhuis de tijd om de lopende operaties af te ronden en voorbereidingen te treffen voor een eventuele ontruiming. Dat was niet nodig. Uit voorzorg werden er gedurende de dag wel enkele patiënten overgebracht naar ziekenhuizen elders.

Bij langdurige stroomuitval functioneren ook de ICT-systemen niet meer. Om veilige zorg te kunnen blijven leveren voor opgenomen patiënten is er daarom direct gestart met het afdrukken van patiëntgegevens. Dit is te allen tijde mogelijk met behulp van een printer en computer die door een separaat dieselaggregaat van stroom worden voorzien.

Crisisorganisatie

Direct na de stroomuitval is de crisisorganisatie in het ziekenhuis in werking gesteld om de situatie in kaart te brengen, knelpunten te inventariseren om met elkaar snel te kunnen handelen. Op alle afdelingen is hard, maar ook in kalmte gewerkt. Leonie Boven, lid raad van bestuur: “In ieder ziekenhuis wordt jaarlijks geoefend op het omgaan met calamiteiten, de afgelopen jaren heeft de crisisorganisatie bijna onafgebroken een rol gespeeld in het ziekenhuis door de Corona-crisis. Het was die dag fijn om te ervaren dat alle Jansdallers inmiddels zoveel waardevolle routine hebben opgebouwd in crisismanagement.”

Extern onderzoek nodig

Het ziekenhuis gaat de komende weken, de gebeurtenissen verder evalueren en analyseren. Om dit objectief te kunnen doen, wordt onafhankelijke externe expertise ingeschakeld. Gezien de complexiteit zal dit onderzoek enige tijd duren.

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen