Woningeigenaar moet vanaf 1 februari verplicht verduurzamen bij renovatie

Foto:

Bij ingrijpende renovaties moeten huiseigenaren voortaan ook een minimaal deel hernieuwbare energie gaan opwekken.

Woningeigenaren moeten bij een ingrijpende renovatie vanaf 1 februari een minimale hoeveelheid energie duurzaam opwekken. Dat kan bijvoorbeeld via een warmtepomp of boiler.
Van een ingrijpende renovatie is sprake wanneer de eigenaar meer dan 25% van een pand vernieuwt, vergroot of verandert. Vaak is een woning dan ook tijdelijk niet bewoonbaar. In die gevallen zijn huiseigenaren voortaan verplicht om ook voor een deel duurzame energie op te gaan wekken. Hiervoor kunnen ze bijvoorbeeld een warmtepomp of boiler aanschaffen.

Nederland voldoet met dit besluit aan een Europese richtlijn op dit gebied. De Renewable Energy Directive II (REDII) verplicht EU-landen om per 30 juni 2021 maatregelen te nemen rond hernieuwbare energie. De vorige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren, stuurde daarom begin april 2021 een ontwerpbesluit aan de Tweede Kamer waarin ze dit wilde regelen.
De VVD stelde hierbij echter vragen. De partij wilde weten welke maatregelen andere Europese landen hierover verplicht stellen. Ollongren antwoordde hierop dat alle EU-landen maatregelen nemen om aan de Europese richtlijn te voldoen. En Nederland gaat niet meer verplichtingen aan dan waar het op grond van REDII aan gehouden is, aldus de bewindsvrouw.

default

‘Juiste moment voor verduurzaming’

Voor VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis was dit antwoord ontoereikend. Hij diende een motie in tegen het besluit. Minister Ollongren legde deze naast zich neer. “Juist het moment van het aangaan van een grote renovatie is natuurlijk ook het moment om te investeren in verduurzaming van de woning”, lichtte de minister toe. Dat is niet alleen goed voor de woning, maar ook voor de waarde en het comfort van de eigenaar, aldus Ollongren. “Dus ik zou zeggen dat je dat juist zou moeten aanmoedigen en zou moeten ondersteunen.”

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat er vanaf dit jaar ook meer subsidie komt voor verduurzaming door woningeigenaren. Bij twee of meer maatregelen rond verduurzaming stijgt de subsidie van 20% naar 30% van de kosten.

Versneld verduurzamen door hoge energierekening

Bijna 20% van de huiseigenaren overweegt versneld duurzame maatregelen rond de woning uit te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) onder haar leden. VEH onderzocht in welke mate de gestegen gasprijzen voor huiseigenaren aanleiding zijn om te verduurzamen.
De helft van de ruim 1.700 respondenten overweegt de woning te verduurzamen. Overigens was ook voordat de energieprijzen stegen, de helft van de woningeigenaren dit van plan. Wel ziet nu 19% van deze groep aanleiding in de snelle prijsontwikkeling om versneld maatregelen te nemen.

Warmtepomp

De aanschaf van een (hybride) warmtepomp is daarbij het populairst. Uit het onderzoek blijkt dat 40% overweegt om een warmtepomp te laten installeren. Bij verduurzaming denkt 28% aan zonnepanelen. 24% kijkt naar glasisolatie. Isolatie van bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur is voor 23% een optie.
Van de ondervraagden geeft 75% aan dat ze zich zorgen maakt over de hoge gasprijzen en extra let op energieverbruik. Leden met een vast energiecontract hadden tijdens het onderzoek nog niet inzichtelijk welke financiële gevolgen de stijging had. Bij de respondenten met een variabel contract was dat al wel zichtbaar. Ruim twee derde van de leden bij wie de energierekening al omhoog is gegaan, meldt dat de kosten zijn toegenomen met meer dan €75 per maand.

bron: Domicilie Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen