Stemmen. Wie, wat, waar en wanneer precies?

Het wordt al maanden geroepen: op woensdag 16 maart mogen we massaal naar de stembussen om te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Maar wist je ook dat je twee dagen eerder ook al kunt stemmen? En op wie kun je eigenlijk stemmen? Welke partij past het beste bij jou? En welke partij komt op voor jouw belangen? We helpen je daarom een handje om alles even op een rijtje te zetten.

De vijf partijen

In Nijkerk zijn er vijf partijen om uit te kiezen als je gaat stemmen. Op “Kiezen voor Nijkerk” kun je vinden, waar alle partijen voor staan.  Je kunt ook nog de politieke café’s en het lijsttrekkersdebat terugkijken.

De verdeling in de raad is nu
CDA 8 zetels
CU-SGP 6
PRO21 5
De Lokale Partij 4
vvd 4
Meer dan de helft van de raadsleden komt niet terug.

Stemhulp

Daarnaast zijn er voor elke verkiezingen elke keer weer opnieuw diverse websites die je helpen. Zo’n website heeft een lijst met standpunten klaar staan waarop jij je mening kunt geven. Na afloop komt er een overzicht tevoorschijn met de partijen die het beste bij jou passen. Dat is ook voor deze gemeenteraadsverkiezingen weer beschikbaar op de Stemwijzer.

Waar ga je stemmen?

Als het goed is heb je de stempas een tijdje terug al binnengekregen. Is dit niet het geval? Trek dan aan de bel bij de gemeente. Dan kan er vast wel iets geregeld worden. Op die stempas staat een stemlocatie vermeld die bij jou in de buurt te vinden is. Maar misschien komt die locatie op die dag helemaal niet uit. Je kunt bij elk stembureau binnen de gemeente stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hieronder een overzicht van alle stembureaus

Dependance Stadhuis, Kolkstraat 27(Hier is de kandidatenlijst in braille beschikbaar.)
Woonzorgcentrum De Pol, Vetkamp 85
De Schakel, Oranjelaan 10
Kruiskerk, Venestraat 44
Kerkelijk Centrum De Verbinding, Zijdevlinder 180
Sporthal Watergoor, Watergoorweg 44
Opstandingskerk, Hoefslag 132
Scouting Nijkerk, Bunschoterweg 29b
’t Koetshuis, Spoorstraat 34
De Fontein, Ds. Kuypersstraat 2
Sporthal Strijland, Grieglaan 23
Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk, Jan Steenhof 53
De Kruyf Mechanisatie B.V., Appelsestraat 4

sporthal De Baggelaar, Westerveenstraat 44
De Voorpost, Nieuwe Kerkstraat 81

Woonzorgcentrum De Stoutenborgh, Sportweg 23
Verenigingsgebouw Rehoboth, Smalle Streek 4
Dorpshuis De Stuw, De Brink 10
Sporthal Ridderspoor, Ridderspoor 2
Dorpshuis De Stuw, De Brink 10

Maandag en dinsdag

In het overzicht hierboven zie je dus welke stemlocaties er op woensdag 16 maart open zijn. Deze zijn geopend van 7.30 tot 21.00 uur. Maar Maar op 4 plaatsen kun je ook al eerder stemmen.Ook dan zijn de openingstijden 7.30 tot 21.00 uur. Dat zijn dus de volgende locaties:

Stadhuis, Kolkstraat 27
Kerkelijk Centrum De Verbinding, Zijdevlinder 180
De Voorpost ), Nieuwe Kerkstraat 81
Dorpshuis De Stuw , De Brink 10

Iemand anders voor u laten stemmen

Als u zelf niet kunt gaan stemmen, dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen.

• Zet op de achterkant van de stempas uw handtekening. Vul ook naam en adres in van degene die voor u gaat stemmen. Dit moet iemand zijn die zelf een stempas heeft voor de verkiezingen van de gemeenteraad van Nijkerk;
  • Laat de persoon die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) het volmachtbewijs ook ondertekenen;
  • Geef een kopie van uw identiteitsbewijs mee. Bijvoorbeeld een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het mag ook een duidelijk leesbare foto op een smartphone zijn. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn;
  • Belangrijk om te weten: de gemachtigde kan voor maximaal twee andere mensen stemmen en moet op dat moment zelf ook stemmen.

Klik op de banner en ga naar “Kiezen voor Nijkerk

Dossier: Verkiezingen