Knooppunt Hoevelaken en de natuur

28 mrt 2022, 11:05 Nieuws
2018 11 10 knooppunt hoevelaken 1

In de laatste nieuwsbrief van Rijkswaterstaat gaat het over nieuwe natuur rondom knooppunt Hoevelaken.

Dat knooppunt is dringend aan een vernieuwing toe en dat gaat (over een tijd) ook wel gebeuren. Maar er zitten veel haken en ogen aan, bijvoorbeeld het verlies van natuurgebieden.

Rijkswaterstaat: "We ontkomen er helaas niet aan: bij de werkzaamheden van knooppunt Hoevelaken gaat een stukje natuur verloren. Gelukkig is er een mogelijkheid om het verloren groen ergens anders te compenseren. Sterker nog, het eerste stukje nieuwe natuur is al gerealiseerd. Volgens RWS gebeurde dat op 2 plekken: MWincoop en Melksteeg

Wincoop is een gebied aansluitend aan het Hoevelakense Bos en is in 2020 al gerealiseerd met 4 hectare nieuwe natuur. Grasland en houtsingels (natuurlijke erfafscheiding) zijn aangebracht en door inrichting en beheer ontwikkelt het gebied zich tot een kruidenrijk grasland met veel insecten, kleine dieren en vogels. Het tweede compensatiegebied, Melksteeg, is volop in ontwikkeling. Dit ligt ten westen van Amersfoort en ligt tegen Soest aan. Van Langen: “Dit gebied omvat 15 hectare, dus hiermee wordt al een aardig stuk gecompenseerd.”

Wincoop

De grond rondom de woning van Aart van Wincoop is de eerste plek waar een half jaar geleden werd gestart met bos- en natuurcompensatie voor het project A28/A1 Knooppunt Hoevelaken. In de nieuwsbrief van RWS kijkt hij met veel plezier terug op het proces én het resultaat . ‘Vanuit mijn raam zie ik nu de hazen, konijnen en reeën voorbij lopen.’ Na intensief overleg met Aart van Wincoop, de eigenaar van de grond, en de gemeente Nijkerk werd besloten de agrarische grond aan de Nijkerkerstraat in Hoevelaken te gebruiken om bos aan te planten. Van Wincoop genoot niet alleen van de werkzaamheden, maar ook van het effect op de omgeving. ‘Mensen die langsreden stapten uit hun auto om een kijkje te nemen en een praatje te maken, iedereen was laaiend enthousiast. Het hele dorp profiteert uiteindelijk mee van de vergroening. Op afstand weliswaar, want dit deel van het Hoevelakense Bos is niet toegankelijk voor mensen.’ Na het voorwerk van Rijkswaterstaat, de gemeente en de familie Van Wincoop is het nu aan de flora en fauna zelf om alles in stand te houden. ‘We hebben een zetje gegeven en nu is het belangrijk om de natuur met rust te laten."

Lees hier de nieuwsbrief van RWS