Vijftig jaar (plus één) Wereldwinkel Nijkerk

Foto:

Op vrijdag 2 april 2021 vierde de Wereldwinkel in Nijkerk haar 50-jang bestaan.

Veel gebeurd

Door het enthousiasme en de inzet van de meer dan 160 mensen die in de loop van de jaren lid zijn geweest van de Wereldwinkel is in Nijkerk veel aandacht besteed aan de achtergronden van het arm-rijk vraagstuk.

Onder invloed van de Wereldhandelsconferentie in 1968 in India ontstaan er overal in het land een aantal (kerkelijke) groepen die de spreuk: “Geen hulp, maar handel.” Onderschrijven om te stimuleren dat de Derdewereldlanden een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. In Nijkerk heeft een groep jongeren van de “Soos De Rotonde” meegedaan aan het jongeren congres van de Wereldvoedselorganisatie (FAO). Terug in Nijkerk wordt er naar het voorbeeld van de wereldwinkel in Breukelen ook een wereldwinkel opgericht. Er wordt een pand in het inmiddels gesloopte pand in de Venestraat 19-21 gevonden dat ze kunnen huren. De inventaris wordt voor 1500 gulden overgenomen van de firma Van Meurs. De gemeente verleent de vergunning en verschillende kerken geven een subsidie van 2000 gulden. Burgemeester Hoekstra en dominee Ros verrichten de opening door op 2 april een “tariefmuur ”in te trappen.

Allerlei ludieke ideeën komen erlangs in de afgelopen vijftig jaar, zoals een oppascentrale, en een modeshow, maar ook als actiegroep in de Vredesweek.In 1976 verdwijnt de winkel uit de Venestraat voor de nieuwe binnen rondweg. Gelukkig biedt de gemeente uitkomst met het huidige pand in de Gasthuisstraat, dat ook op termijn moest verdwijnen, maar er gelukkig nog staat.

Begin jaren ’90 verandert de strategie van de wereldwinkel. Het accent komt nu op het verkopen van fairtrade producten en niet meer als actiegroep bij andere maatschappelijke problemen.

Fair Trade

De wereldwinkel koopt haalt producten bij S.O.S.-wereldhandel, de voorloper van de huidige Fair Trade Organisatie. (FTO). Er wordt kunstnijverheid verkocht, naast o.a. koffie, thee, cacao en rijst. Het aantal medewerkers fluctueert van twintig tot vijf. Telkens komen er weer nieuwe medewerkers het team versterken.

Festiviteiten

De festiviteiten beginnen op vrijdag 7 april op de weekmarkt. De wereldwinkel staat dan voor de Hema met haar eigen kraam.
Ook op Boerenmaandag zijn de medewerkers actief. Dit wordt de start van diverse acties met vermoedelijk een reünie in het najaar. Oud-medewerkers kunnen hun contactgegevens doorgeven via [email protected]
Meer activiteiten worden gemeld via de website van de wereldwinkel.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen