CDA, PRO21 en VVD nieuwe coalitie (livesteam terugkijken )

Foto:

Doorgestoken kaart volgens winnaar Peter Collignon (De Lokale Partij) en grote teleurstelling bij Harke Dijksterhuis (CU-SGP).

Zij zijn de verliezers van de informatieronde onder leiding van Pieter den Besten. Zijn klus zit er op. Een onafhankelijke formateur gaat nu proberen de coalitie feitelijk te smeden.

De opmerking van Collignon hakte er wel in en het CDA en PRO21 (“Dit is echt niet okay”) namen er dan ook heel duidelijk afstand van. Maar ja, het was wel opvallend, dat zijn partij niet één keer als voorkeurspartij was genoemd. Bovendien hadden CDA, PRO1 en de VVD wel ieder hetzelfde lijstje als voorkeurscoalitie ingediend.  Toch ontkende informateur den Besten de doorgestoken kaar ook nog maar eens.

Bij de CU-SGP overheerste de teleurstelling. Dijksterhuis en de zijnen hadden “het echt niet zien aankomen”. Goed begrijpen deed hij het niet. Hij begreep ook niet, dat VVD en PRO21 (waar hij nu nog mee in het college zit) de CU-SGP zelfs niet als voorkeurspartij hadden genoemd. Als u hier klikt, kunt u teruglezen, wat Dijksterhuis in de persconferentie zei.

CDA, PRO21 en VVD benadrukten nog maar eens, dat hun voorkeur gebaseerd op positieve argumenten, dus “niks ten nadele van de CU-SGP”. Het CDA is nu eenmaal de grootste (en de wonden van een aantal jaren geleden zijn wel geheeld). Bovendien kunnen ze programmatisch best door één deur.
Op 4 april hebben de fractievoorzitters van de drie partijen en de mogelijke wethouders al bij elkaar gezeten onder voorzitterschap van de informateur. Daarna wisten ze het zeker: ze willen met elkaar verder. Naar verwachting weten we eind maart, wat daaruit is voorgekomen en hoe deze drie de komende vier jaar verder willen gaan.

Het persbericht van de gemeente

De meest logische vervolgstap voor de vorming van een coalitie in Nijkerk is om het formatieproces aan te gaan met CDA, PRO21 en VVD. Dit concludeert informateur Pieter den Besten in zijn rapport. Donderdag 7 april is het rapport van de informateur toegelicht in een openbare bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst deed hij verslag van de gevoerde gesprekken en deelde hij zijn conclusies.

In de afgelopen weken heeft hij de partijen in de gemeenteraad gesproken. Alle partijen gaven aan de voorkeur te hebben voor een coalitie van drie partijen. Op basis van de door de partijen uitgesproken voorkeuren voor een coalitie komt de informateur tot de conclusie dat een coalitie van CDA, PRO21 en VVD zou kunnen steunen op een meerderheid van 16 van de 27 raadszetels.

De informateur heeft ook gesproken met de partijen over de inhoudelijke thema’s die spelen. De partijen hebben hun prioriteiten voor de komende jaren aangegeven, zoals woningbouw, duurzaamheid en kansengelijkheid. Alle partijen hebben aangegeven dat er wel bespreekpunten zijn, maar dat er geen breekpunten worden voorzien tijdens het verdere formatieproces.

De informateur heeft meegegeven dat het formatieproces het beste kan plaatsvinden onder leiding van een onafhankelijke formateur, om de inhoudelijke thema’s goed te bespreken en tot een gedragen coalitieakkoord te komen.

Kijk hier terug

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Dossier: Verkiezingen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen