Museum krijgt Joodse namencertificaten op Jom Hashoa

Foto:

Op Jom Hashoa vond er in Museum Nijkerk een bijzondere bijeenkomst plaats.

Op Jom Hashoa (28 april) herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de moord op zes miljoen Europese joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Even na de middag overhandigde burgemeester Renkema aan het museum de naamcertificaten van de Nijkerkse Joodse oorlogsslachtoffers die op het Namenmonument in Amsterdam staan.

Onder de aanwezigen  de raadsleden Blankesteijn en Van Putten. Zij dienden vorig jaar oktober de motie Holocaust Namenmonument in, waarin ze opriepen deze Nijkerkse namen te adopteren. Op dat monument staan de namen van 46 vermoorde stadsgenoten, maar er zijn 48 certificaten aan het museum overhandigd. Dat komt, omdat het museum de namen van een echtpaar gevonden heeft, dat wel is omgekomen, maar niet op het monument staat.

Burgemeester Renkema vond het een bijzonder moment, aan de vooravond van 4 mei, met de oorlog in de Oekraïne op de achtergrond. Er ontstaat volgens de burgemeester steeds meer behoefte om de gedachten aan de oorlog overeind te houden en daarmee de vrijheid te koesteren. Dat gebeurt ook door de aandacht voor de struikelstenen en het in stand houden van het Westerborkpad, dat van Amsterdam naar Westerbork en door Nijkerk (zelfs langs het museum) loopt

Conservator Saskia van den Berg vertelde hoe de voortdurende aandacht voor de Nijkerkse Joodse slachtoffers in de loop der jaren vorm heeft gekregen. In 2002 werd het Joods monument aan de Bruins Slotlaan geplaatst. In 2007 publiceerde Ad van Stralen een historisch document over de Joodse geschiedenis in Nijkerk (Van jubileum tot catastrofe, de Joodse gemeenschap Nijkerk in de periode 1926 – 1945). Daar bleef het niet bij. In 2013 werden in Nijkerk 54 struikelstenen gelegd, voor de Joodse slachtoffers en voor de verzetsstrijders die hun leven verloren. Ze worden jaarlijks door de scouting schoongemaakt. In 2020 werd Struikelstenengids van  At van Dijk en Ab van Straalen gepubliceerd. In 2017 kreeg Museum Oud Nijkerk het  Archief Westerborkpad van  Jan Dokter.

Door een gift van een particuliere familie kunnen alle groepen 8 van de gemeente Nijkerk met een bus naar het vorig najaar geopende Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Voor de excursie krijgen de leerlingen een gastles in de klas door vrijwilligers van het educatieteam van Museum Nijkerk.

Van het een komt dus steeds weer wat anders. Zo heeft het college vorige week nog besloten Anton van Renssen de ontrechting van Joodse bezittingen te laten onderzoeken.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen