Annika van Donselaar en Isa Letschert winnen de KNAW Onderwijsprijs

Foto:

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vandaag de winnaars van de KNAW Onderwijsprijs bekend gemaakt: de prijs voor de beste vwo-profielwerkstukken van Nederland.

Één van de winnende werkstukken is ‘Niets is wat het LIJKt’, gemaakt door Annika van Donselaar en Isa Letschert van het Corlaer College. Eerder won het duo al de Groningse Jan Penprijs.

Hun profielwerkstuk kan opgedeeld worden in twee delen, namelijk het onderzoek naar moordgedrag in het algemeen (voor het gemak wordt overal het zware woord ‘moord’ gebruikt). In het tweede deel wordt onderzocht hoe je professioneel een podcast kan maken, waarvoor ze een maker van podcasts hebben geïnterviewd. Vervolgens hebben ze zijn tips en tricks toegepast op de podcast met ex-moordenares Willeke Meijer. Samenvattend concluderen Annika en Isa dat het zowel een ontwerpend als een kwalitatief onderzoek is geworden. Vanuit een juridisch perspectief wordt de definitie van (poging tot) moord/doodslag beschreven, vervolgens wordt de psyche van een moordenaar via literatuur onderzocht, zoals de omgevingsfactoren. Annika en Isa vallen in de prijzen in het profiel Economie & Maatschappij.

De jury

Quote van de jury: “De jury prijst originaliteit en het creatief gekozen thema: de psyche van een moordenaar. Mooi hoe beide leerlingen zich verdiept hebben in dit onderwerp. Het is een interessante dubbelproductie geworden, kwalitatief onderzoek naar moorden en hoe maak ik een podcast.”

De uitreiking

De auteurs van de twaalf beste werkstukken krijgen een prijs: een bijdrage in de studiekosten voor hun eerste collegejaar.

Welk van de twaalf werkstukken als allerbeste beoordeeld is, dat maakt de jury op dinsdag 14 juni bekend. Dat gebeurt tijdens een feestelijk programma in het Trippenhuis van 13.00 tot 14.30 uur, geleid door Anna Gimbrère. Er zijn dan ook video’s over de winnende profielwerkstukken te zien. De president van de KNAW prof.dr. Marileen Dogterom zal bekendmaken welke werkstukken per profiel de eerste, tweede en derde prijs hebben gewonnen. De eerste prijs bestaat voor elke leerling uit een bijdrage voor het eerste collegejaar ter waarde van € 2.000, de tweede prijs is een bedrag van € 1.500 en de derde prijs bedraagt € 1.000. Ook de docenten die de winnende werkstukken hebben begeleid krijgen een onderscheiding van de KNAW. De scholen ontvangen een plaquette.

Prijsuitreiking online

De feestelijke bijeenkomst in het Trippenhuis is besloten. Medeleerlingen, docenten, vrienden en familie kunnen de bijeenkomst rechtstreeks volgen via Youtube. Dat kan op 14 juni vanaf 13.00 uur via de website van de KNAW Onderwijsprijs.

EUCYS

Ze hebben nu ook een unieke kans om mee te doen aan de EUCYS (de EU Contest for Young Scientists). Deze wedstrijd zal in september in Leiden plaatsvinden. Jonge ‘wetenschappers van de toekomst’ van 14 tot 20 jaar uit veertig landen presenteren dan hun onderzoeksprojecten. Voor de meest opmerkelijke projecten zijn er verschillende prijzen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina, 
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen