Zeer ingrijpende stikstofplannen zorgen voor kaalslag

bron: startnotitie NPLG
bron: startnotitie NPLG
Foto:

De stikstofplannen van het kabinet zijn zeer ingrijpend voor Regio Foodvalley en voor de Provincie.

Beide kwamen met persberichten, kort nadat minister haar plannen gepresenteerd had.

ZEER INGRIJPEND

“De gevolgen voor de agrarische sector zijn enorm en zullen het uiterste vergen van de veerkracht van onze boeren.’’ Dat zegt wethouder Jan Pieter van der Schans van de gemeente Ede namens de acht gemeenten van Regio Foodvalley, waaronder Nijkerk.

Noodzaak

De regio onderschrijft de noodzaak om de uitstoot van stikstof te verminderen en de natuur te herstellen. Het kabinet stelt nu in grote delen van Regio Foodvalley een forse vermindering van stikstofuitstoot voor; op een aantal plekken 12 procent, maar op de meeste plekken 58 procent. ,,Als regio hebben we het Rijk lang om duidelijkheid gevraagd. Die duidelijkheid hebben we nu deels met de voorlopige reductiedoelstellingen die de minister voorstelt. De doelstellingen zijn ontzettend hoog in ons gebied en leiden tot een agrarische sector die anders van aard en omvang zal zijn. Dit nieuws komt hard aan bij de boeren in onze regio, hun gezinnen en iedereen die betrokken is bij de sector.’’

Agrarische keten

“Juist in een regio waar de agrarische sector een belangrijke pijler vormt in het economisch systeem is dit zeer ingrijpend. Wij staan er pal voor dat met het herstel van het natuurlijk ecosysteem ook een gezond economisch ecosysteem behouden blijft. We praten niet alleen over boerenbedrijven, maar ook over alle werkgelegenheid die onze innovatieve foodsector direct en indirect biedt.’’

Begeleiding

Het kabinet heeft nog niet bepaald met welke instrumenten en maatregelen de stikstofreductie bereikt moet worden. Van der Schans: ,,We willen als regio alles doen wat in ons vermogen ligt om de sector te ondersteunen. Daar moet het kabinet ons de ruimte voor bieden. Er is individuele begeleiding nodig voor boeren die willen stoppen, en er is individuele begeleiding nodig voor boeren die willen doorgaan. We willen daar als Regio Foodvalley een actieve rol in spelen.’’

Perspectief

Regio Foodvalley heeft de voorbije jaren – samen met onze agrarische sector – hard gewerkt aan plannen om die uitstoot naar beneden te brengen. Daarnaast werkt de regio aan een duurzaam perspectief voor een gezonde toekomstbestendige agrarische sector. Juist in deze regio, met veel agrarische bedrijven en in de directe nabijheid van stikstofgevoelige natuurgebieden als de Veluwe, is er het diepe besef om met elkaar (agrariërs, gemeenten, regio’s, provincies én het Rijk) tot goede maatregelen te komen.

 

bron: startnotitie NPLG

KAALSLAG VOORKOMEN

Gelderland kan zich niet vinden in de percentages waarmee de stikstofuitstoot van de landbouw in de Gelderse Vallei en op en rond de Veluwe omlaag moet. Daarvan zijn de gevolgen voor de leefbaarheid van het landelijk gebied te groot.

Daarom kiest Provincie Gelderland voor een andere aanpak, waarbij het mogelijk is om voor dezelfde stikstofafname te zorgen, maar zonder kaalslag in het landelijk gebied. Daarvoor ligt een plan van aanpak, waarbij we uitgaan van een afname van 40% van stikstof in de landbouw en 25% voor andere sectoren in heel Gelderland. Onze aanpak is tot stand gekomen in samenspraak met onze Gelderse partners. Het sluit aan op het landelijke versnellingsvoorstel dat dezelfde partijen vorig jaar aan het rijk deden. Een voorstel met behoud van landbouw op en rond de Veluwe. De minister wil met de richtinggevende doelen zorgen dat de hoeveelheid stikstof landelijk met 39 kiloton afneemt. Wij nemen in Gelderland daarvan ongeveer een vijfde deel voor onze rekening (7,5 kiloton). Wij leveren daarmee de grootste bijdrage van alle provincies, logisch want Gelderland heeft met de Veluwe de grootste opgave. De Gelderse plannen zijn terug te vinden in de uitvoeringsagenda gebiedsaanpak Gelderse Maatregelen Stikstof (GMS) van 13 juli 2021. Dit is onderbouwd met een doorrekening van de Wageningen Universiteit (WUR). De werkwijze in Gelderland is anders door het slimmer inzetten van landelijke en Gelderse bronmaatregelen. Daarbij kijken we niet naar de uitstoot per bedrijf, maar naar de impact op de natuur. Ook stonden deze plannen in de Statenbrief van 24 mei.

Niet alleen stikstof, ook water en CO2

Gedeputeerde Peter Drenth: “Met onze aanpak halen we de doelen voor stikstofreductie, maar zonder ons landelijk gebied leeg te trekken. Dat is niet alleen stikstof, maar ook droogte en CO2, waarbij economie en ecologie meer in balans moeten komen. We willen geen reservaat worden. Onze inzet is een vitaal platteland, met een gezonde, groene en gewaardeerde landbouw. En met levendige dorpen met scholen, sportverenigingen en supermarkten. Dus geen kaalslag”.

Geld nodig om verder te komen

Provincie Gelderland heeft inmiddels € 60 miljoen geïnvesteerd in de stikstofaanpak, onder andere voor een eigen opkoopregeling en een innovatieregeling voor de kalverhouderij. Om verdere stappen te maken hebben we het rijk nodig. Allereerst omdat er meer geld nodig is om boeren die willen stoppen tegemoet te komen. Het geld wat wij daar zelf voor reserveerden, is op. Daarnaast is geld nodig voor innovatie. Zo staan er 250 Gelderse melkveehouders klaar om een slimmere en schonere bedrijfsvoering toe te passen. Dit gaat fors bijdragen aan de 7.500 ton. Het plan ligt er met deze boeren. We vragen de minister niet langer te aarzelen en dit nu samen mogelijk te gaan maken. Daarnaast is er landelijke wetgeving nodig om bijvoorbeeld grondgebonden landbouw te stimuleren. Ook aanpassing van mestwetgeving is noodzakelijk als we willen dat agrarische bedrijven hun kringloop kunnen sluiten. Nu is een boer verplicht eigen mest af te voeren en kunstmest te gebruiken.

Vitaal landelijk gebied

Drenth: “Ons uitgangspunt is gezonde natuur en een vitaal landelijk gebied. Dat denken we te bereiken door aan te sluiten bij het rapport van Remkes, bij het landelijke versnellingsvoorstel van partijen als LTO, VNO-NCW en met het onze Gelderse stikstofaanpak. We komen hiermee zelf op een reductie van 40% minder stikstof vanuit de landbouw en 25% vanuit de andere sectoren. Daarbij bieden we ruimte voor:

  • agrarische en industriële bedrijven die door willen gaan, kopen bedrijven aan die willen stoppen en investeren in innovaties om naar de toekomst toe niet voor nieuwe problemen te staan. En daarmee blijven er voldoende beheerders over voor ons landschap,
  • houden we kansen voor jonge boeren,
  • zorgen we voor gezonde dorpen en kernen met behoud van voorzieningen zoals scholen, supermarkten en sportverengingen.”

Gelderse stikstofaanpak

Provincie Gelderland werkt sinds 2019 aan een gezamenlijke stikstofaanpak met partners uit de bouw, industrie, landbouw, logistiek en natuur en met gemeenten en waterschappen in Gelderland. Daarbij richten we ons op behoud en herstel van de natuur, vermindering van stikstof en een bijdrage daaraan door iedereen in de samenleving.

Interesse in de hele startnotitie Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waarin ook bovenstaande afdelingen? Klik dan hier.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen