De derde zondag van de maand juni

Foto:

Het is een gezellig, kwebbelende groep wat het terras van een restaurant midden in de bossen, bevolkt.

Column juffrouw Raadgever

Stom toevallig was de groep elkaar tegengekomen en omdat er behoefte was aan wat bijpraten besloten ze op dit terras neer te strijken. Ze zitten al even als een van de dames de aandacht trekt: “Aanstaande zondag is het Vaderdag. Heeft iemand enig idee over het hoe en waarom?” Als het stil blijft wil dat niet zeggen dat niemand weet waarover het gaat. Nee het is eerder dat niet iedereen erop zit te wachten om over Vaderdag bijgepraat te worden. Maar goed er zijn slechtere onderwerpen. Een van de heren merkt op of zij het zelf wel weet. Nou dat wis niet tegen dovemans oren gezegd. Ze neemt nog snel de laatste hap van haar stuk appeltaart met slagroom en giet haar glas verse muntthee naar binnen.

Ze slikt door, onder het toeziend oog van de, op antwoord wachtende groep en gaat van start. “Wist je dat toen Anna Jarvis op de tweede zondag in mei de Moederdag introduceerde, Sonora Smart Dodd uit Washington het niet meer dan eerlijk vond om ook haar vader en speciale dag te geven. De eerste Vaderdag werd een werkelijkheid op 19 juni 1910. In 1924 werd, in Amerika, Vaderdag wel gesteund door toen president Calvin Coolidge. Hoewel de echte erkenning pas in 1972 was toen Nixon president was. Er zijn berichten dat in Nederland sinds 1937 in oktober Vaderdag gevierd werd. Toen de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten zich ermee ging bemoeien werd het de derde zondag in juni. Men vond het beter om Vaderdag en Moederdag beide in de lente maanden te hebben. Oktober was te dicht bij de feestdagen in december. Hoe zakelijk wil je het hebben en dat is precies wat heel veel vaders vinden; Commerciële onzin.”

Als ze even wacht komen de stemmen los. De meningen zijn verdeeld en al gauw worden plannen van aanpak om de Vaderdag gezellig te maken, uitgewisseld. Maar de man die haar uitdaagde om te vertellen over de historie blijkt niet tevreden:” Wacht even, probeert hij, weet je nog meer?” Stiekem vermoed ik dat hij haar echt uitdaagt. Volgens mij weet hijzelf precies hoe de vork in de steel zit en wil eigenlijk best zelf zijn kennis van dit laten horen. En jawel hoor. Onze spreekster gunt hem de kans. Ze kijkt hem aan en met een wijds gebaar nodigt ze hem uit om het verhaal te vertellen. Ik gniffel achter mij glas. Triomfantelijk kijkt ze het groepje rond en ik krijg een knipoog. Ook deze keer hadden we, zoals wel vaker, dezelfde gedachte.

“Het is niet zo’n lang verhaal hoor, begint hij, Sonora Smart Dodd was de dochter van een Veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Ze woonden in Washington. Hij was getrouwd en toen zijn vrouw in het kraambed van hun zesde kindje stief moest hij voor het hele gezin zorgen. Dat was een hele opgave voor hem. Zijn dochter, volwassen geworden en op het idee gekomen door Anna Jarvis Moederdag, besefte dat haar vader er altijd voor hun gezin geweest was. En met welke kracht hij het volgehouden en gedaan had. Daar moest ook aandacht voor komen vond ze. En voor al die vaders. Dus niks commercieel maar liefde,” eindigt hij. Misschien wel interessant om te weten, hoor ik iemand zeggen, in Duitsland vieren ze Vaderdag op Hemelvaartsdag. Als Jezus ’s opvaart naar zijn Vader in de hemel herdacht wordt. En rond Antwerpen, weet iemand, op 19 maart. De feestdag van Sint Jozef, de voedstervader van Jezus.  In Polen op 23 juni trouwens, zegt iemand.

De serveerster komt langs om nog eens een bestelling op te nemen. Iedereen is wel toe aan een warme hap, maar dan binnen aan een tafel. Er wordt nog gezellig nagepraat en het lijkt erop dat de wetenswaardigheden rondom Vaderdag best goed terecht gekomen zijn. Het is al wat later op de dag als iedereen afscheid neemt en elkaar bedankt voor de onverwacht gezellige middag. Iemand roept nog naar de al wegrijdende auto’s en fietsers: Fijne Vaderdag Allemaal. Met verschillende duimpjes wordt die groet beantwoord.

Met vriendelijke groet juffrouw Raadgever

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen