Peter Bijvank onderzoekt geschiedenis Groot Hennekeler

Foto:

De afgelopen jaren is de vol-middeleeuwse boerderij Groot Hennekeler duurzaam gerestaureerd.

Het Rijksmonument krijgt een bijzondere herbestemming.

Peter Bijvank, specialist in de vroege geschiedenis van het landschap van Nijkerk, onderzocht de historie van Groot Hennekeler.

Groot Hennekeler bestond al in de 10e of 11e eeuw. Het huidige pand stamt uit ongeveer 1750. Peter Bijvank heeft gedurende een half jaar aan zijn onderzoek gewerkt, en heeft zijn rapportage ‘Boerderij Groot Hennekeler – een inventariserend bureau- en veldonderzoek’ afgerond. De broer van Peter, Johan Bijvank, maakte een historische schets met een verbeelding van huis Hennekeler in de 17e eeuw. Zus Heleen Bijvank verzorgde de redactie.

Nieuwe bestemming

De gezamenlijke panden bieden nu naast kantoren ruimte aan kinderopvangorganisatie Bzzzonder en binnenkort aan Amerpoort, een organisatie voor dagopvang van mensen met een verstandelijke beperking.
Voor het publiek is Groot Hennekeler te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag, zaterdag 10 september 2022, van 10.00 – 16.00 uur. De rapportage van Peter Bijvank kunt u hier lezen . Een samenvatting staat in de nieuwe ‘Vrogger’, het tijdschrift van Museum Nijkerk, waarvoor Peter Bijvank het hoofdartikel schreef (nr. 2, juni 2022). Alle Vrienden van het museum hebben het tijdschrift ontvangen, losse nummers zijn te koop in de museumwinkel aan de Venestraat 16.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen