Gemeenteraad over boerenprotest

Foto:

De gemeenteraad heeft een verklaring over de acties van de boeren rond gestuurd.

De verklaring

In de afgelopen dagen hebben acties van boeren plaats gevonden in onze gemeente.

Daarbij zijn meerdere bedrijven in de voedselsector geblokkeerd. Burgemeester Renkema en wethouder Heutink zijn in gesprek gegaan met de actievoerders.

We hebben begrip voor de zorgen die de boeren hebben over het beleid dat is gepresenteerd. Veel boeren zitten al langere tijd in onzekerheid over hun toekomst, hebben gebrek aan perspectief en voelen zich niet gehoord. Wij begrijpen deze zorgen, en snappen dat dit een grote impact heeft op bedrijven en families. Dat zij daarover hun mening kenbaar maken, is natuurlijk geoorloofd.

Inmiddels richten actievoerders zich echter ook op de privésfeer van Nijkerkse bestuurders. Ook wordt van Nijkerkse bedrijven geëist om een verklaring te ondertekenen, onder dreiging van het blokkeren van hun bedrijf. Daarmee overschrijden de actievoerders een duidelijke grens. Intimideren en dreigen zijn niet de juiste methodes om steun te verwerven.

Wij doen daarom een dringend beroep op alle betrokkenen om daarmee te stoppen. Acties, die de openbare orde verstoren of schade berokkenen aan derden, zoals de blokkering van distributiecentra, passen niet binnen onze democratische rechtsstaat. Wij steunen daarom de lijn die de burgemeester heeft gekozen om te de-escaleren waar mogelijk, maar in te grijpen waar nodig.

Tegelijkertijd is het belangrijk dat er perspectief aan de boeren geboden wordt. Het is nu met name aan de provincie Gelderland om hieraan invulling te geven. Als gemeenteraad en politieke partijen blijven wij vanzelfsprekend bereid om op een goede manier het gesprek te voeren met onze boeren over de rol van de gemeente daarbij.

De fracties van CDA, ChristenUnie-SGP, PRO21, De Lokale Partij en de VVD in de gemeenteraad van Nijkerk.

De aanleiding

De fracties komen met deze verklaring omdat boeren eerder deze week burgemeester Gerard Renkema thuis bezocht hebben. Ze wilden met hem in gesprek. Dat gaat volgens de byrgemeester en de raad veel te ver. We hebben de factievoorzitters om een toelichting op de verklaring. Dat ging niet. Nies Staal (VVD): “We laten het hierbij, we hebben over elk woord nagedacht en geven verder geen uitleg’’.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen