INGEZONDEN BRIEF: Nijkerk, word wakker !! (in Hoevelaken zijn ze het al)

Foto:

Afgelopen donderdag 6 oktober werd de Omgevingsvisie Nijkerk 2022-2040 in de Commissie (het voorportaal van de Gemeenteraad) behandeld.

Deze Omgevingsvisie tekent de toekomst van Nijkerk tot 2040. Het College van Burgemeester en Wethouders (het Dagelijks Bestuur van onze nog mooie gemeente) vraagt aan de Gemeenteraad: Waar gaan we bouwen of bestaande bouw transformeren, hoe hoog gaan we bouwen, waar komen nieuwe wegen etc. DIT GAAT U DUS AAN !

Krijgen we een Manhattan aan de vaart?

Nijkerk en Hoevelaken zijn aantrekkelijke plaatsen om te wonen. Met het vollopen/drukte/de files van de Randstad (“het Wilde Westen”) komen veel Westerlingen in onze mooie gemeente wonen. Huizen prijzen in dat drukke Wilde Westen zijn veel hoger dan hier, dus das een handige zet. Terwijl onze plaatselijke Huizenmarkt overspannen is, komen starters en woningzoekenden uit Nijkerk niet of amper aan bod. Een huurwoning is helemaal niet meer te krijgen…. Daar is wat op gevonden:

Forse Hoogbouw, Verdichting en Transitie

De Gemeenteraad wordt voorgesteld bij het Station Hoevelaken Hoogbouw van 50 meter mogelijk te maken, Hier moet een Landmark komen als Poort naar de Randstad staat in de Omgevingsvisie.
Hoevelaken is wakker geschut en heeft meer dan 70 protest reacties ingediend. Deze geven vooralsnog geen reden om het voorgenomen beleid (50 meter hoog) te wijzigen.

Bij het Station Nijkerk (Noord- en Zuidzijde) het zelfde Laken en Pak… Hoogbouw tot 50 meter. Amersfoort heeft in Vathorst (tegenover het Hammetje) Manhattan aan de Laak gerealiseerd (2 woontorens van 15 verdiepingen dat is ca 54 meter hoog). Ga deze woonkolossen eens bekijken bij Station Vathorst… dat krijgen we straks in Nijkerk. Wil Nijkerk dat als Poort naar de Veluwe ?

Als de gemeenteraad de hakken niet in het zand zet…Krijgen wij Manhattan aan de Vaart.
Men wil woontorens realiseren van 50 meter (14 verdiepingen hoog) in project Stadshaven aan de Haven en het Station Nijkerk. Ter vergelijking: de twee Silo’s aan de Haven van ABZ Diervoeding en de Heus bij de Draaihaven zijn ca. 42 meter hoog.

Voorheen hadden we de Stichting Stadsgezicht en Cactus, die protesteerden tegen ontwikkelingen die niet passen bij de schaal en maat van de Stad Nijkerk. Onze Stichting heeft zich meermaals uitgesproken dat wij voor hoogbouw zijn. Immers de ruimte voor nieuwe uitbreidingslocaties is schaars. Hoogbouw in transitiegebieden (Bouwplannen Stadshaven, Station Nijkerk en Station Hoevelaken) juichen wij toe, maar moet wel passen bij de Maat en Schaal van Nijkerk en Hoevelaken.

Een Landmark hebben we als Nijkerk en Hoevelaken niet nodig. Die hebben we immers al in de vorm van de Mooiste Toren van Nederland. Onze 57 meter hoge Ivoren Toorts, zoals de helaas te vroeg overleden Cactus hem altijd noemde.

Het college van B&W heeft de Gemeenteraad niet om een uitspraak gevraagd over bouwhoogtes tot 50 meter in de consultatieronde noch in het Raadsvoorstel. De Gemeenteraad (door u in Maart j.l. gekozen) is als ruimtelijke beleidsbepaler wel aan zet. Wij verzoeken de Gemeenteraad dringend zijn Ruimtelijke beleidsrol te vervullen en zich uit te spreken voor geringere hoogtes met een beter ruimtelijk effect dat echt bij Nijkerk en Hoevelaken past en meer wooneenheden kan opleveren.

Wij brengen het volgende alternatief voor Hoogbouw dat al in de gemeente toegepast wordt nl. een mix van enige Hogere gebouwen in Project Stadshaven en bij het Station Nijkerk en Hoevelaken (bijv. 1 gebouw max 35 meter(10 verdiepingen) , 1 gebouw max 25 meter 7 a 8 verdiepingen)

Door nu voor te sorteren op een lagere maximale hoogte, voorkomt de Gemeenteraad t.z.t. dat ze later geconfronteerd worden met een megalomaan plan, dat niet past bij de Schaal en Maat van Nijkerk, dat onze Mooiste Ivoren Toorts in de Schaduw zet en waar niemand op zit te wachten.
Dus Burgerij van Nijkerk wordt wakker, laat uw stem horen en Gemeenteraad spreek u uit.

Stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe
Philip Kroon

De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden brieven, maar behoudt zich het recht voor brieven te weigeren of in te korten.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen