De Lokale Partij zet vraagtekens rond “De Skaeve Huse” update

Foto:

Aan de Palestinaweg – Oost wil de gemeente Amersfoort De Skaeve Huse bouwen.

Dat roept bij Cathy van Manen van de Lokale Partij vragen op. Vooral over de veiligheid.

De Palestinaweg-Oost is namelijk een fietsroute, waar – volgens haar – veel Nijkerkse jeugd en inwoners dagelijks gebruik van maken. De mogelijke plaatsing van deze skaeve huse zouden mogelijk een risico kunnen zijn. Van Manen aan het college: “Onderschrijft het college de gedachte dat het net als bij de situering van ’t Klavertje (coffeeshops), de skaeve huse gesitueerd zijn aan de gemeentegrens van Nijkerk, waardoor mogelijk overlast grotendeels terecht komt op Nijkerks grondgebied?

Ze wil door middel van een raadsinformatiebrief van het college weten, welke stappen het college richting Amersfoort over dit onderwerp gezet heeft.

Achtergrond

In de Ontmoetingskerk in Amersfoort is onlangs een info-avond geweest. Volgens het AD leverde die avond een lawine aan emoties en vragen over deze acht tot tien  ‘aso-woningen’ in Vathorst: ‘Wat gaan ze de hele dag doen?’
Boosheid, onbegrip en teleurstelling, dat vooral. Maar ook hier en daar twijfel en zelfs begrip. Zo’n 150 bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst lieten hun emoties de vrije loop donderdagavond. De mogelijke komst van acht tot tien Skaeve Huse in hun buurt, huisjes waar mensen met aanpassingsproblemen komen te wonen, houdt de wijk bezig.

Skaeve Huse (spreek uit als: skeeve hoese) is Deens voor ‘rare huizen’, die in het Engels ook wel ‘freak houses’ worden genoemd. De Denen begonnen in 1999 met een pilot waarin de Skaeve Huse ingevoerd werden voor daklozen en andere achterstandsgroepen die in veruit de meeste gevallen ook een drank- of drugsprobleem hadden en daardoor moeilijk te huisvesten waren in reguliere wijken, zonder daarbij ook stevige overlast te veroorzaken.

Belang van Vathorst

Naar aanleiding van onze berichtgeving ontvingen we donderdagavond een persbericht van “Belang van Vathorst”.

Daarin hebben omwonenden van de Laak in Amersfoort en Vathorst zich verenigd. Dat deden ze omdat de gemeente Amersfoort deze containerwoningen wilt plaatsen – -volgens de belangengroep – “naast een kinderrijke woonwijk. Dit midden in een gebied dat bedoeld is voor recreatie en groen.”

Het hele persbericht kunt u hier lezen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen