Leerlingen in stadhuis krijgen les over lokale democratie

Beetje giechelen in de raadszaal, onhandig op spreekknopje duwen, meedoen aan een quiz en dan toch willen winnen.

Zo begon maandagmorgen het jaarlijkse project over de lokale democratie voor derdeklassers van het vmbo en het praktijkonderwijs.

Als eerste deden leerlingen van Accent Praktijkonderwijs mee aan het project ‘Wegwijs’ van de gemeenteraad. In die les leren zij over de lokale democratie en ontmoeten ze een raadslid en collegelid. Dat waren Irene Moes en Patricia van Loozen. Als langstzittend raadslid verving de laatste burgemeester Gerard Renkema.

In totaal komen tot en met 17 november 20 groepen met leerlingen van Accent Praktijkonderwijs, Aeres VMBO Nijkerk en het Corlaer College naar het stadhuis. Hun eigen docent verzorgt in de raadzaal een les over hoe de lokale democratie werkt. Met filmpjes, een quiz en een spel leren de jongeren wat de taken van de gemeente zijn en op welke manieren inwoners invloed kunnen uitoefenen. Bij elke les is een raadslid of wethouder aanwezig om vragen van de leerlingen te beantwoorden en te vertellen over hoe het werkt in de gemeente.

De gemeenteraad van Nijkerk vindt het belangrijk dat jongeren kennis maken met de (lokale) democratie. Het programma ‘Wegwijs’ is ontwikkeld in goede samenwerking met de docenten van de betrokken scholen. Dit jaar doen er twintig klassen mee aan het project. De leerlingen maken op een laagdrempelige manier kennis met de (lokale) democratie omdat zij niet alleen informatie krijgen maar door het spel in de raadzaal zelf ervaren wat er komt kijken bij het nemen van een besluit.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen