Esther Jans over inwerken. Dat is een vak apart

Foto:

Wist jij dat gemiddeld genomen de inwerkperiode drie tot zes maanden duurt?

Klinkt lang hè?

In de basis lijkt dat ook zo, echter voordat je systemen, processen en procedures echt onder de knie hebt ben je zo zes maanden verder en nog langer als je je inwerkprocedures niet goed hebt uitgewerkt.

Wat ik hiermee bedoel is dat voordat je een nieuwe medewerker, vast of tijdelijk, gaat inwerken je een helder en realistisch beeld moet hebben van de te verwachten taken en werkzaamheden. Zodat jij dit volgens een helder stappenplan kan uitleggen. Zorg dat inlogcodes voor systemen zijn geregeld, want wachten op een inlog kan soms lang duren en dat kost je dan weer een paar uur van je inwerktijd, los van alle frustraties.

Werk vooraf een stappenplan uit, een soort handboek, waar jij maar zeker de nieuwe medewerker op kan terugvallen als rode draad door het (inwerk)proces. De medewerker kan zijn of haar eigen aantekeningen erbij maken en dit gebruiken voor de momenten dat jij er niet (meer) bent.

Het leuke aan inwerken is dat je altijd een vraag krijgt: Waarom doen jullie dat op deze manier? Waarom is hiervoor gekozen? Et cetera. Als jouw antwoord is: Dat doen wij altijd al zo, is het misschien tijd om je even achter je oren te krabben. De vraag die dan gelijk bij mij op komt is dan namelijk: Als ik niet weet waarom we het zo doen, is dit dan nog wel de juiste manier om het te doen? Geef medewerkers daarom ook gelijk de ruimte om hier wat mee te doen. Als je te lang de boot afhoudt, gaan zij vastzitten in hetzelfde proces en dat is zonde. Nieuwe mensen betekent nieuwe ideeën en het is zonde om daar geen gebruik van te maken.

Inwerken vraagt soms om engelengeduld, van jou als inwerker, echter ook van je nieuwe collega. Denk je eens in, als jij de hele dag moet meekijken en luisteren. Je bent gekomen om te helpen, dus wilt wat doen! Leg het 1x uit en laat het je nieuwe collega doen. Kijk mee en stuur bij waar nodig. Want zeg nou zelf, van het zelf doen leer je toch veel meer?

Aan het eind van jullie eerste werkdag en werkweek samen, zijn jullie allebei gesloopt. Jij van het beantwoorden van alle vragen en het bedenken over waarom je iets op een bepaalde manier doet. En, je nieuwe collega van alle nieuwe indrukken en ervaringen. Begin de nieuwe week weer met frisse moed en laat je nieuwe collega lekker zelf aan de slag gaan. Maakt je nieuwe collega een foutje, wordt dan niet gelijk boos of geïrriteerd. Geef hem of haar de kans om het ook weer op te lossen. Fietsen heb je ook niet in 1x keer geleerd!

Succes met inwerken en kan je wel een handje gebruiken? Neem contact met ons op!

Meer weten over wat Gewoon Jans voor je kan betekenen?
Bel Esther Jans, 033 303 33 98 of
mail [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen