Stoomgemaal Arkemheen viert feest

Zaterdag was het druk in en rond het stoomgemaal.


Daar werd gevierd, dat het gemaal in 1882 voor het eerst onder stoom werd gezet. Je ging er 140 jaar terug in de tijd, Er werden liedjes van toen gezongen.

Een verhalenverteller verhaald over die tijd. Glühwein, oliebollen en snert stonden klaar, terwijl het stoomgemaal natuurlijk onder stoom was.

Over het stoomgemaal

De polder kon tot 1863 op een natuurlijke wijze afwateren op de toenmalige Zuiderzee. In 1863 werd voor de afwatering een windmolen “Hertog Reijnout” gebouwd. Het stoomgemaal is in 1883 gebouwd om een gebied van ca. 3.000 ha te bemalen. De stoommachine is in 1882 gebouwd door Backer & Rueb. De windmolen verloor zijn functie en werd omgebouwd tot woning voor de machinist van het stoomgemaal. De ketel dateert uit 1908 en is gebouwd door Stork. Het stoomgemaal heeft dienstgedaan tot 1983, toen een elektrisch gemaal de functie overnam. Stoomgemaal Hertog Reijnout is een schepradgemaal.

In 1985 is het stoomgemaal gerestaureerd waarbij rond die tijd de schoorsteen in zijn geheel is vernieuwd. Sindsdien is het regelmatig open voor het publiek. Circa 12 dagen per jaar wordt het gemaal onder stoom gebracht. In 1996, 1998, 2010 en 2012 heeft het gemaal nog meegedraaid, omdat het elektrische gemaal het niet alleen aankon. In 2007 is het gemaal voorzien van een nieuwe stoomketel.

Het gemaal is erkend als rijksmonument mede omdat het, volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een “gaaf, compleet en zeer fraai onderdeel van het ensemble uit de bloeiperiode van het schepradgemaal” is. (bron wikipedia)

meer foto’s van Arjen Gerritsma in de fotoserie

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen