Negental Sparta Nijkerk VR1 trekt overwinning over de streep

AMSTERDAM – De vrouwen van Sparta Nijkerk hebben de competitie in Amsterdam hervat met een bijzonder knappe overwinning op Wartburgia VR2.

Na een bizarre 2e helft met 2 rode kaarten en 2 strafschoppen tegen, werd het 2-1 voor de Spartanen. Een hoofdrol was hierbij weggelegd voor Heidi Beerthuijzen, die een wereldpartij keepte.

De start van de wedstrijd was wat onzeker, wellicht ook ingegeven door de gebeurtenissen van de vorige wedstrijd tegen Wartburgia, die al na 3 minuten gestaakt moest worden. Toch duurde het niet lang voordat Sparta Nijkerk, met winteraanwinst Serena Callanan in de basis, in haar spel kwam. In de 14e minuut was het Ilse van Walsem die de Spartanen met een harde schuiver op voorsprong zette.

Dit gaf vertrouwen en Wartburgia had moeite om gevaarlijk te worden.

In de 28e minuut werd het bijna 0-2, maar het lukte Jolien van Looijengoed net niet om de bal binnen te werken. Ze botste hierbij hard op de paal en moest een kleine 10 minuten aan de zijlijn behandeld worden, voordat ze verder kon. In ondertal was de organisatie even weg, waardoor Wartburgia een paar kansjes kreeg. Gescoord werd er echter niet meer tot aan de rust.

Sparta kwam messcherp uit de kleedkamer en binnen 30 seconden lag de bal al in het doel. Elvira Dokter stuurde Jolien van Looijengoed de diepte in, de bal werd voorgetrokken en Ilse van Walsem tikte de 0-2 binnen. Een heerlijk begin van de 2e helft.

Wat er echter daarna gebeurde was te bizar voor woorden.

Wartburgia kreeg in de 65e minuut een strafschop na een lichte overtreding van Kataline Hiensch, die hierbij ook de gele kaart voorgeschoteld kreeg. Heidi Beerthuijzen stopte echter de penalty en dus bleef het 0-2. In de 69e minuut kon Elouise van Ginkel het veld verlaten na een 2e gele kaart en nog geen 2 minuten later mocht ook Kataline Hiensch met 2 keer geel van het veld. Beide na 2 lichte overtredingen.

Zo moest Sparta Nijkerk met 9 speelsters de wedstrijd uit zien te spelen met nog ruim 20 minuten op de klok. Uiteraard werd het ver terug gedrongen op eigen helft en Wartburgia kreeg legio kansen. Veel schoten van afstand gingen naast of over, maar de schoten die wel tussen de palen belandden, werden door Heidi Beerthuijzen met geweldige reddingen ongedaan gemaakt.

De Spartanen knokten zich als hecht collectief naar het eindsignaal, maar de scheidsrechter probeerde het toch nog spannend te maken, toen hij een indirecte vrije trap gaf aan Wartburgia op 10 meter van het doel, nadat Heidi Beerthuijzen de bal in zijn ogen iets te lang vasthield. Ook deze kans ging er niet in, omdat Elvira Dokter de bal nog kon blokkeren. Maar het was nog niet gedaan. In de 90e minuut kwam er een tweede strafschop voor Wartburgia. Deze werd wel verzilverd en dus was het nog 5 minuten (blessuretijd?) billenknijpen voor de Spartanen.
Wartburgia probeerde het vooral met schoten van afstand, maar de 1-2 bleef op het scorebord staan en dus was er grote ontlading bij de Spartanen. Een collectieve topprestatie en een zeer belangrijke 3 punter om de aansluiting met de middenmoot te behouden.