In de jeugdgemeenteraad gaat het over voedselverspilling

Foto:

Op dinsdag 21 februari komt de ‘Jeugdgemeenteraad’ voor basisschoolleerlingen weer bij elkaar.

Zes scholen doen met groep 8 mee aan dit project.  Ongeveer 200 leerlingen leren op deze manier over lokale democratie.

Elke school maakt een plan over hoe voedselverspilling kan worden voorkomen. Op 21 februari presenteren de scholen hun plannen in kraampjes, die in het stadhuis staan.

De kraampjes in 2018

De leerlingen geven elkaar punten en er is ook een vakjury die de plannen beoordeelt. In de avond is er een virtuele vergadering van de Jeugdgemeenteraad. Daar wordt beslist welk plan wordt uitgevoerd met een budget van 5000 euro.

Wat er aan vooraf gaat

Op de zes basisscholen die dit jaar meedoen, verzorgen de leerkrachten lessen over het onderwerp lokale democratie. Als aanvulling hierop komt een raadslid naar school om de leerlingen te vertellen over de praktijk van het werk van de gemeenteraad. En natuurlijk is er tijdens deze gastles gelegenheid voor de leerlingen om vragen te stellen aan het raadslid.

Vergadering van de Jeugdgemeenteraad

In de middag bereiden de 18 leerlingen die namens de scholen in de Jeugdgemeenteraad plaatsnemen, zich met raadsleden voor op de vergadering. Vanaf 19.00 uur vergadert de Jeugdgemeenteraad. Net als bij de echte gemeenteraad, is de vergadering via de website van de gemeente vanuit huis te volgen. Alle plannen worden dan kort gepresenteerd. Daarna wordt bekend gemaakt welke drie plannen de meeste punten hebben gekregen van de leerlingen en de vakjury. Over deze drie plannen praten de Jeugdgemeenteraadsleden verder voordat zij een besluit nemen.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen