Voedselverspilling met een receptenboekje tegengaan

Foto:

Dat idee bracht groep 8 van Kindcentrum Holk dinsdagavond 21 februari in in de jeugdgemeenteraad dinsdagavond.

Tijdens deze vergadering werd er door de jeugdgemeenteraad gestemd op het beste idee dat voedselverspilling tegengaat.

Na een spannend debat kreeg het voorstel van Kindcentrum Holk de meeste stemmen en dus mag hun voorstel worden uitgevoerd. 
Aan het begin van de avond werden alle ideeën gepresenteerd door leerlingen van verschillende basisscholen. De voorstellen die voorbij kwamen bestonden onder meer uit een markt waar eten wordt gedeeld, een app, voedselkastjes en een receptenboek. Na een stevig debat ontstond er een top drie van plannen, gemaakt door leerlingen van Holk, De Koningslinde en de Oranje Nassau school. De ideeën van De Koningslinde en de Oranje Nassau school kwamen overeen, beide wilden voedselkastjes gaan plaatsen, maar de leerlingen van de Oranje Nassau wilden daarnaast ook een markt organiseren waar eten uitgedeeld kan worden. Hierdoor ga je voedselverspilling tegen én help je mensen die krap bij kas zitten, zo stelden zij.

De vertegenwoordigers van De Holk hadden bedacht om een receptenboek te maken met eten wat snel over de datum is of wat vaak wordt weggegooid. Na een tweede debat en een kans om meer toelichting te geven over de ideeën, mocht er gestemd worden door de jeugdgemeenteraad. Met twaalf stemmen tegenover zes, won het receptenboek van Holk. De jury vond hun idee origineel, de kosten om de boekjes te drukken zijn laag en het plan past bij het doel om voedselverspilling tegen te gaan. De groep 8-leerlingen krijgen van de gemeente vijfduizend euro om hun plan uit te voeren en krijgen daarnaast een workshop debatteren aangeboden voor de hele klas.

Het was het resultaat van een gedegen voorbereiding. Althans dat vond raadslid Marina Lanting onlangs tijdens een gastles op school Holk.

bijdrage van Aria Gerritsen

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen