Weerstand tegen skaeve huse blijft

Foto:

Woensdagavond organiseerde de gemeente Amersfoort een informatie-avond over de skaeve huses, die aan de Palestinaweg Oost moeten komen

Het gaat om acht tot tien woningen, waar ongeveer even zoveel mensen komen te wonen.

De Ontmoetingskerk van Hart van Vathorst was goed gevuld met voornamelijk inwoners van Vathorst. Maar er waren ook Nijkerkers. De Nijkerkse politiek was vertegenwoordigd door drie raadsleden: Adinda van Beek (Pro21), Cathy van Manen (FvD) en Mark van der Stelt (VVD).

Nog geen besluit

De bijeenkomst was gericht op het zorgvuldig informeren van bewoners en met hen in gesprek gaan. Wethouder Astrid Janssen benadrukte dan ook, dat alle vragen tot nu toe beantwoord zijn. Ze wegen mee als er besluiten genomen moeten worden. Dat geldt ook voor de vragen, die deze avond op tafel kwamen

Ze liet ook nog maar eens weten, dat er formeel nog niet één besluit genomen is. Al staat het project wel in het coalitieakkoord. Dat was tegelijk ook een reactie op de vraag, waarom er niet voor gekozen wordt de skaeve huse niet te bouwen.

Altijd omstreden

Harro Koeleman (van Kwintes, namens de zorgaanbieders) hakt al jaren met dit bijltje. Zo’n project is altijd omstreden, weet hij uit jarenlange ervaring. “Niemand zit er op te wachten.” Hij weet ook te vertellen, dat er op den duur nauwelijks nog problemen zijn. Dat werd later bevestigd door een BOA en door de politie “Bewoners zijn ook op weg om hun leven weer op de rit te krijgen. Het ergste wat die mensen kan overkomen is dat ze de woning kwijt raken. Dat is een enorme stok achter de deur om problemen te voorkomen.”

Vragen, vragen, vragen

De zaal wilde het niet echt geloven, zo bleek uit de reacties en de vragen. Waarom was voor deze locatie gekozen? Hoe zag de meetlat eruit, waarlangs verschillende locaties gelegd zijn. “Dat is niet transparant.” zo vond een vertegenwoordiger van de Vereniging Belang van Vathorst.

Hij kreeg applaus. Dat kreeg ook de buurvrouw naast de bedoelde locatie. Volgens haar komen de woonunits simpelweg te dicht naast haar woning te staan. Als zij en haar gezin straks weg gaan, of thuis komen, moeten ze altijd langs de skaeve huses. Dat vond ze geen prettig idee.

Alles bij elkaar een avond vol vragen, maar of de antwoorden gerust stelden, mag betwijfeld worden. Wethouder Janssen hoopte in ieder geval, dat de mensen in de zaal met een beter beeld naar huis gingen.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de skaeve huses in het eerste kwartaal van 2024 gebouwd worden.

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.

Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen