De landelijke Opschoondag bij Hoop op Geluk

Foto:

Op veel plekken wordt er vandaag in de buitenlucht schoongemaakt.

Ely Hackmann ging kijken bij “Hoop op Geluk.

Daar hebben ze een soort van voortdurende aandacht voor rommel: Vang5, een actie van sportvisserij Nederland.“De insteek is simpel: elke keer dat je gaat vissen, ruim je rond jouw stek vijf stuks afval óf vijf minuten lang op.”

Maar op de landelijke Opschoondag is er extra aandacht voor rommel. De vereniging had mensen opgeroepen om te komen helpen. maar dat wordt de laatste jaren wel minder. Of de leden komen niet, of doen het op een andere zaterdag. “Wel jammer”, vindt Dirk Wever, “want je wilt de mensen toch ook aan je vereniging binden.” Niet dat het niet goed gaat met de vereniging, die nog altijd rond de 2700 leden, waaronder 175 jeugdleden telt.

Als je met Wever rond de plas Watergoor loopt, krijg je eigenlijk een les biologie, over vlinders, het bijenhotel, de ijsvogel en gagel.

Takjes gagel bijvoorbeeld werd vroeger tussen het linnen gelegd, dat daardoor fris bleef ruiken. Voor er hop was, werd er van gagel bier gebrouwen: gruitbier.

Al verder wandelend komen we de IVN bezig, Rien Loman snoeit struiken.

Wever en Loman spreken af, hoe de verzamelde rommel later op de dag het best afgevoerd kan worden. Verder op zit iemand lekker in de zon te vissen. Logisch, we zijn tenslotte bij Hoop op Geluk.

Gruitbier

Gruitbier is een type bier dat gebrouwen wordt met een mengsel van kruiden in plaats van of in aanvulling op hop, om het bier zijn kenmerkende smaak en bitterheid te geven. Het gebruik van gruit, een mix van kruiden en specerijen zoals gagel, bijvoet, duizendblad en heide, was de dominante methode van het brouwen van bier in Europa vóór de wijdverbreide adoptie van hop in de 16e eeuw. Gruitbier heeft een lange geschiedenis en wordt vandaag de dag nog steeds gebrouwen, voornamelijk in België en Nederland.
bron: ChatGPT

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen