Frank van der Kaaij: Tobi Kooiman, Significant groot talent

Foto:

Tobi Kooiman: Eindelijk, een nieuw geluid.

Een zeldzame verteller die met mooie vondsten een samenhangend verhaal de lachspieren weet te bewegen.

Het publiek was overtuigd, natuurlijk de obligate bloemen maar ook een staande ovatie was zijn deel aan het eind van de avond. Tobi Kooiman bracht in theater de “Breede Beek” op 7 april de voorstelling “The best of”. En inderdaad dit is met zijn eerste voorstelling ook onvoorwaardelijk “The best of”.

Van begin tot het einde was het publiek onder de indruk.

Onmiddellijk bij opkomst weet Tobi de aandacht op te eisen en neemt de zaal mee in zijn wereld. Hij is een denker, een wiskundige, een typische stoïcijn met autistische trekjes. Smarties moeten uiteraard op kleur worden geconsumeerd en DVD’s worden bij het bezoek aan het vriendinnetje snel op genre en alfabetisch gerangschikt. Deze ontboezemingen gaan vliegensvlug en worden vrijelijk over het publiek gestort en de zaal schatert het uit.

Het verbaasd mij niets dat deze komiek in 2019 de Publieksprijs bij het cabaretfestival Cameretten won.

Hij heeft heel veel nieuws te bieden. Tobi weerspiegelt de huidige tijdgeest en weet dit sympathiek te brengen. Als stoïcijn weet hij ook de taal met logica smakelijk te ontleden. Een bezoek aan de kroeg waarbij de ober de verkeerde vraag stelt is grandioos uitgewerkt. De zaal wordt getrakteerd op een meer dan kostelijke verklaring waarin niets tegen in is te brengen. De bekende dialoog “Nietes en welles” wordt gefileerd en zal mogelijk nu uitsterven in het gebruik.

Kortom, Nederland is voor mij een zeldzaam talent rijker, wat een heerlijke kennismaking.

Ik kijk uit naar de volgende voorstelling van deze komiek. Hoewel komiek niet de lading dekt, hij voegt een laag toe. Hij weet de zaal scherp te houden, als bezoeker wordt je geprikkeld om nog beter op te letten, meer dan anders. Je wilt geen grap missen en dat is best wel een uitdaging. Ook in de geïmproviseerde dialoog met het publiek deed hij mij verbazen. Het was wederom een heerlijke avond in ons theater “Streams Breede Beek” met dank aan Tobi Kooiman.

Was getekend Frank van der Kaaij

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen